Bönpannkakor med ägg, lök och ost

koket.se
Bönpannkakor med ägg, lök och ost
Foto: TV4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Bönpannkakor med ägg, lök och ost

16 ingredienser

40 min

Matiga pannkakor som får en näringsboost av mixade vita bönor i smeten, varken stor eller liten kommer att märka någon skillnad. Toppa med brynt lök, ost och ägg. 

Tips: Stek i två pannor för att få fram middagen snabbare.

Se Tove Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Pannkakssmet

  • 2 ägg
  • 4 dl mjölk (eller havredryck)
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl färdigkokta stora vita bönor
  • 50 g smör, smält
  • 1 tsk salt
  • smör, till stekning

Topping

  • 3 gula lökar, skivad
  • smör, till stekning
  • 0,5 spetskål, finstrimlat
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 4 ägg
  • 2 dl riven ost (t ex herrgård eller präst)
  • 1 dl persilja, grovhackad

Gör så här

  1. Vispa ihop ägg, mjölk och mjöl till en jämn smet. Tillsätt bönorna och mixa till en jämn smet med stavmixer.
  2. Tillsätt smält smör och salt. Låt smeten vila 10 minuter.
  3. Bryn löken långsamt på medelvärme i smör i en stekpanna.
  4. Blanda spetskål med olja, vinäger och oregano.
  5. Stek pannkakorna, lite tjockare än vanligt, i smör.
  6. När pannkakan stekts på båda sidorna, knäck över ett ägg. Stek på lägre värme tills ägget stelnat. Strö över ost och lök. Låt osten smälta lite.
  7. Lägg upp på tallrik och toppa med vitkålssallad och persilja. Salta och peppra.