Bönpannkakor med ägg, lök och ost
Bönpannkakor med ägg, lök och ost
16 ingredienser
40 min
Matiga pannkakor som får en näringsboost av mixade vita bönor i smeten, varken stor eller liten kommer att märka någon skillnad. Toppa med brynt lök, ost och ägg.
Tips: Stek i två pannor för att få fram middagen snabbare.
Se Tove Nilsson laga receptet

Ingredienser
Pannkakssmet
- 2 ägg
- 4 dl mjölk (eller havredryck)
- 2 dl vetemjöl
- 1,5 dl färdigkokta stora vita bönor
- 50 g smör, smält
- 1 tsk salt
- smör, till stekning
Topping
- 3 gula lökar, skivad
- smör, till stekning
- 0,5 spetskål, finstrimlat
- 2 msk olivolja
- 1,5 msk vitvinsvinäger
- 0,5 tsk torkad oregano
- 4 ägg
- 2 dl riven ost (t ex herrgård eller präst)
- 1 dl persilja, grovhackad
Gör så här
- Vispa ihop ägg, mjölk och mjöl till en jämn smet. Tillsätt bönorna och mixa till en jämn smet med stavmixer.
- Tillsätt smält smör och salt. Låt smeten vila 10 minuter.
- Bryn löken långsamt på medelvärme i smör i en stekpanna.
- Blanda spetskål med olja, vinäger och oregano.
- Stek pannkakorna, lite tjockare än vanligt, i smör.
- När pannkakan stekts på båda sidorna, knäck över ett ägg. Stek på lägre värme tills ägget stelnat. Strö över ost och lök. Låt osten smälta lite.
- Lägg upp på tallrik och toppa med vitkålssallad och persilja. Salta och peppra.