Grillad strömming

Foto: Jan Bengtsson
Grillad strömming
20 ingredienser
Passa på att grilla strömmingen under sommarhalvåret. Servera fisken med en provençalsk sallad och vitlökssmör.
Ingredienser
Strömming
- 600 g rensad strömming, utan ryggben
- 1 tsk salt
- 2 msk olivolja
- 1 msk timjan, finhackad färsk
Provençalsk sallad
- 12 potatisar (små)
- 0,5 dl olivolja
- 1 dl kalamataoliver
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar, nymald
- 1 ask blandade körsbärstomater, gula och röda, 250 g
- 4 salladslökar
- 4 sardellfiléer
- En halv kruka basilika
- 1 msk olivolja med citron
- flingsalt
Vitlökssmör
- 4 klyftor vitlök
- 1 msk + 1 msk olivolja
- 75 g smör, rumstempererat
- 1 krm salt
- 1 krm vitpeppar, nymald
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Borsta potatisarna och dela dem i halvor.
- Häll olivoljan i en ugns-säker form eller långpanna och vänd potatisen och oliverna i oljan.
- Salta, peppra och ställ in formen mitt i ugnen i cirka 20 minuter eller tills potatisen är mjuk.
- Halvera tomaterna, skär salladslöken tunt, finhacka sardellerna och riv basilikabladen i bitar.
- Häll den ugnsbakade potatisen över grönsakerna och blanda allt med citronoljan.
- Strö över flingsalt.
- Skala vitlöksklyftorna och rosta dem i en stekpanna eller i ugnen i 1 msk olivolja.
- De ska få lite färg och kännas mjuka – det tar cirka 5–10 minuter.
- Låt vitlökarna svalna och rör sedan smöret med vitlökarna och 1 msk av oljan till ett grovt vitlökssmör.
- Salta och peppra.
- Klipp bort ryggfenan och salta strömmingen.
- Pensla fiskarna med olivolja på skinnsidan och lägg dem i ett halster.
- Grilla dem i cirka 4 minuter på var sida så att de får en härlig grillyta.
- Strö över timjan mot slutet.
- Servera strömmingen med vitlökssmöret som får smälta på fiskarna och den provensalska potatissalladen.