Bönmousse
Bönmousse
9 ingredienser
Det här är en spännande vegetarisk rätt lagad av svartögda bönor. De kokas, mixas och kryddas. I Nigeria, där receptet har sitt ursprung, brukar man ångkoka bönmoussen inslagen i bananblad. Ett överraskande inslag på det vegetariska julbordet.
Ingredienser
- 250 g svartögda bönor
- 1 l vatten
- 1 tsk salt
- 1 gul lök
- 2 msk matolja
- 2 msk tomatpuré
- 1 ägg
- 1 tsk röd spansk peppar, finhackad
- 1 tsk salt
Gör så här
- Låt bönorna ligga i vatten över natten. Häll av blötläggningsvattnet och lägg bönorna i en kastrull med nytt vatten. Tillsätt salt och koka bönorna med locket på i 20–30 minuter tills de är knappt mjuka. Häll av vattnet och låt bönorna kallna.
- Sätt ugnen på 225°. Skala och dela löken i bitar. Lägg bönor, lök, olja, tomatpuré, chili och salt i en matberedare, knäck i ägget och mixa till en mousse.
- Forma moussen till ovala bullar och lägg dem i en ugnssäker form. Täck med folie och ugnskoka dem i 40–50 minuter.