Bondbönsris med dill

Bondbönsris med dill ny
Foto: TV4
Maryam Madaresi
Maryam Madaresi

Bondbönsris med dill

13 ingredienser

1 h

"Baghali polo som den här rätten kallas är en risrätt bestående av bondbönor och dill. Rätten serveras oftast vid större fester och tillställningar som bröllop och högtider. Riset kan servers med både lamm, kyckling eller som den är med en fräsch sallad." /Maryam Madaresi

Ingredienser

portioner

Ris

  • 4 dl basmatiris [1 dl per person]
  • 2 msk salt
  • 3 dl bondbönor
  • ca 2 l vatten
  • tunnbröd (blad av isbergssallad eller skivad potatis)
  • 1-2 dl torkad dill (2-3 dl fryst dill eller 3 dl färsk dill)
  • 50 g smör
  • 0,5 dl vatten, hett

Riskrydda

  • 3 msk rosenblad, malda
  • 2 msk malen kanel
  • 1 msk malen spiskummin
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 0,5 tsk muskot

Gör så här

Ris

  1. Skölj riset ett par gånger tills vattnet är klart.
  2. Fyll på med vatten så att det täcker riset. Tillsätt saltet och låt det stå i minst 30 minuter.
  3. Använder du färska bönor ska de skalas och kokas. Frysta bönor som finns i butik är redan kokta och klara för användning.
  4. Koka upp ca 2 liter vatten.
  5. Häll i riset och låt den koka enligt anvisningen på paketet. Lägg inte på locket medan riset kokar.
  6. Tillsätt de kokta bönorna innan du silar av riset.
  7. Sila sedan av riset.
  8. Torka av kastrullen och häll olja i botten.
  9. Välj vad du vill ha för tahdig. Du kan välja mellan tunnbröd, blad av isbergssallad eller skivad potatis. Du kan även välja att bara använda riset som tahdig. Tahdig är den knapriga bottnen.
  10. Varva ris och dill i kastrullen.
  11. Låt riset stå på medelvärme tills det börjar ånga, det tar ca 15 minuter.
  12. Blanda smör med 0,5 dl hett vatten. Häll blandningen över riset när smöret har smällt.
  13. Du kan även strö över riskrydda före ångkokningen om du så önskar.
  14. Klä locket med en ren kökshandduk.
  15. Sänk värmen efter 15 minuter och låt riset ångkoka i ca 30 minuter.