Bönchiligryta med tortillachips

Bönchiligryta med tortillachips
Foto: TV4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Bönchiligryta med tortillachips

8

20 ingredienser

45 min

Chiligryta som får extra smak av chipotle och kryddig korv. Servera med hemgjorda tortillachips - perfekt att göra av mjuka tortillabröd som blivit lite torra och trista. 

Ingredienser

portioner4
  • 2 torkade chipotlechili (kan ersättas med lite rökt paprikapulver)
  • 4 kryddiga korvar
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd paprika
  • 2 burkar svarta bönor (á 400 g)
  • 2 burkar krossade tomater (á 400 g)
  • 100 g fryst majs
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk torkad oregano
  • 2 lagerblad
  • rapsolja, till stekning
  • salt
  • peppar

Tortillachips

  • 4 tortillabröd
  • rapsolja

Till servering

  • 2 dl gräddfil
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 0,5 rödlök, strimlad

Gör så här

  1. Blötlägg chipotlen i ljummet vatten i ca 20 minuter. Ta upp de blötlagda chilifrukterna och lägg i liten mixer tillsammans med ca 2 msk av vätskan. Mixa till en grov puré.
  2. Skär korven i slantar. Skala och finhacka löken. Dela, kärna ur och skär paprikan i små bitar. Skala och riv vitlöken fint.
  3. Stek korven i olja i en gryta tills den har fått lite färg. Tillsätt lök, paprika och vitlök. Stek under omrörning 4-5 minuter.
  4. Häll av och skölj bönorna. Vänd i bönor, majs, oregano, spiskummin, mixad chipotle och paprikapulver. Rör om då och då och stek 2-3 minuter.
  5. Tillsätt de krossade tomaterna, lagerblad, salt och peppar. Låt grytan småkoka under lock ca 30 minuter.
  6. Skär tortillabröden i tårtbitar.
  7. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda dem med lite rapsolja. Rosta i ugnen till fin färg.
  8. Servera grytan med rostade tortillachips, gräddfil, koriander och rödlök.