Supersmarriga vegoburgare gjorda på mixade kidneybönor serverade i briochebröd med stekt halloumi, jalapeñopicklad gurka och en majonnäs smaksatt med chili, gari och soja. Tips! Det blir en stor mängd av majonnäsen, det som blir över går bra att förvara i kylen.
Här hittar du massor av inspirerande, smakrika och goda rätter från Zeta.
Läs mer
Se Stefan Ekengren laga receptet
Ingredienser
1 förp färdigkokta svarta bönor (à ca 400 g)
1 förp färdigkokta kidneybönor (à ca 400 g)
2 msk potatismjöl
1 förp halloumiost (à 250 g)
4 hamburgerbröd, briochetyp
Jalapeñopicklad gurka
4 snacksgurka
0,5 dl äppelcidervinäger
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
1 jalapeño, skuren i grova bitar
Chilimajonnäs
2 äggulor
3 msk sambal badjak
2 msk japansk soja
3 msk inlagd ingefära
3 dl rapsolja
Gör så här
Jalapeñopicklad gurka
Koka upp vinäger, socker, vatten och jalapeño i en kastrull. Låt kallna helt.
Skär gurkan i klyftor på längden. Lägg gurkan i jalapeñolagen, låt dra minst en timme.
Chilimajonnäs
Mixa ihop äggula, sambal badjak och gari i en liten matberedare. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning så att det blir en majonnäs. Smaka av med sojan.
Halloumi- och bönburgare
Häll av, skölj och lägg bönorna i en matberedare. Mixa dem grovt. Tillsätt potatismjöl och salt. Mixa ihop till en halvgrov smet.
Forma burgare av smeten.
Skär halloumiosten i skivor.
Torrosta briochebröden i en stekpanna. Ta upp och lägg åt sidan.
Stek burgarna i olja i en stekpanna tills de fått fin färg på bägge sidor. Stek även osten i olja på bägge sidor till fin färg i pannan.
Montera ihop med burgarna med majonnäs i botten sedan burgare, halloumi, mer majonnäs och sist den picklade gurkan.