Bogfläsk med löksås

5 röster
4
Bogfläsk med löksås
Foto: TV4

Detta är gammal svensk husmanskost, fläsk med löksås, på mera modernt och lite smalare sätt. Skär du bort fettranden på bogfläskskivorna är köttet magert. Men vänta tills efter stekningen!

4
4 portioner

Du behöver

  • 400 g rimmat bogfläsk, i skivor
  • 1 msk neutral olja
  • 1 gul lök (stor)
  • 2 tsk neutral olja
  • 1 tsk brunt farinsocker
  • 4 dl mjölk
  • 4 tsk majsstärkelse
  • 1 msk vegetarisk ströbuljong
  • vitpeppar
  • kinesisk soja
  • 4-5 potatisar, kokta [400 g]
  • 400 g kokta paprikastrimlor
  • persilja

Gör så här

  1. Pensla stekpannan med lite olja. Skär bogfläsket i skivor och stek det i stekpannan.
  2. Skaka ihop mjölk, mjsstärkelse och ströbuljong i en burk med lock till en slät redning. Hacka löken fint och fräs den lätt i olja i en kastrull. Häll i redningen och koka upp. Sjud några minuter tills såsen tjocknar och smaksätt den med farinsocker och peppar och ge färg med lite soja.
  3. Servering: Pressa potatisen direkt på tallrikarna och garnera med paprikastrimlor och hackad persilja. Lägg upp det stekta bogfläsket på tallrikarna och servera löksåsen till.
26 januari 2009