En saftig mjuk kaka med citron, vit choklad och vallmofrön blir tillsammans med en sötsyrlig citronglasyr en underbart god kaka.
Ingredienser
Blondies
200 g osaltat smör
200 g vit choklad
220 g ägg [4 st]
180 g strösocker [2 dl]
15 g vaniljsocker [1,5 msk]
3 g salt [0,5 tsk]
1 citron, finrivet skal (ekologisk)
150 g vetemjöl [2,5 dl]
30 g vallmofrö [2 msk]
Citronglasyr
1 citron, juicen + finrivet skal
180 g florsocker [3 dl]
vallmofrö
Gör så här
Blondies
Sätt ugnen på 170 grader varmluft.
Smöra en bakform som är ca 20x30 cm på kanterna och lägg bakplåtspapper i botten.
Smält smöret i en kastrull. Hacka den vita chokladen och lägg det i kastrullen med det smälta smöret.
Blanda runt tills all choklad har smält, ställ åt sidan.
Vispa ägg, strösocker, vaniljsocker och salt med elvisp några minuter till en fluffig konsistens.
Riv i citronskal och blanda. Sikta i vetemjöl och blanda runt. Häll därefter i den smälta smör- och chokladblandningen, rör till en slät smet. Avsluta med att blanda ner vallmofrön.
Häll smeten i formen och jämna till den.
Grädda mitt i ugnen 20-22 minuter tills kakan fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut kakan och låt svalna helt.
Citronglasyr
Pressa ut saften ur citron. Blanda saften med florsocker i en bunke till en slät och fin glasyr. Häll glasyren på den helt avsvalnade kakan och låt stelna. Strö på lite vallmofrön och riv gärna över lite citronskal.