Blondies med citron och vallmo

NYHET
Blondies med citron och vallmo
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Blondies med citron och vallmo

12 ingredienser

1 h

En saftig mjuk kaka med citron, vit choklad och vallmofrön blir tillsammans med en sötsyrlig citronglasyr en underbart god kaka.

Ingredienser

Blondies

  • 200 g osaltat smör
  • 200 g vit choklad
  • 220 g ägg [4 st]
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 15 g vaniljsocker [1,5 msk]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 1 citron, finrivet skal (ekologisk)
  • 150 g vetemjöl [2,5 dl]
  • 30 g vallmofrö [2 msk]

Citronglasyr

  • 1 citron, juicen + finrivet skal
  • 180 g florsocker [3 dl]
  • vallmofrö

Gör så här

Blondies

  1. Sätt ugnen på 170 grader varmluft.
  2. Smöra en bakform som är ca 20x30 cm på kanterna och lägg bakplåtspapper i botten.
  3. Smält smöret i en kastrull. Hacka den vita chokladen och lägg det i kastrullen med det smälta smöret.
  4. Blanda runt tills all choklad har smält, ställ åt sidan.
  5. Vispa ägg, strösocker, vaniljsocker och salt med elvisp några minuter till en fluffig konsistens.
  6. Riv i citronskal och blanda. Sikta i vetemjöl och blanda runt. Häll därefter i den smälta smör- och chokladblandningen, rör till en slät smet. Avsluta med att blanda ner vallmofrön.
  7. Häll smeten i formen och jämna till den.
  8. Grädda mitt i ugnen 20-22 minuter tills kakan fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut kakan och låt svalna helt.

Citronglasyr

  1. Pressa ut saften ur citron. Blanda saften med florsocker i en bunke till en slät och fin glasyr. Häll glasyren på den helt avsvalnade kakan och låt stelna. Strö på lite vallmofrön och riv gärna över lite citronskal.