Blommig citronkaka

Blommig citronkaka
Foto: Tv4

Blommig citronkaka

Av: Sofia - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

1 h

Den här blommiga citronkakan med hallonmaräng är en fröjd för alla sinnen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner bitar
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 0,75 citron, färskpressad saft
  • 0,5 citron, skal
  • 0,5 dl mjölk, mandelmjölk
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Hallonmaräng

  • 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 50 g hallonpuré

Servering

  • ätbara blommor
  • ätbart guldglitter
  • 200 g choklad, ljus
  • jordgubbar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader (varmluftsugn 215 grader) och klä en långpanna med bakplåtspapper strl 20x15 cm, alternativt häll smeten i 12 st muffinsformar.
  2. Rör smör och socker krämigt med elvisp och tillsätt sedan ett ägg i taget under omrörning.
  3. Tillsätt citronsaft och skal samt mjölk och rör ihop. Arbeta ner de torra ingredienserna och rör ihop till en klumpfri smet.
  4. Bred ut smeten i långpannan, eller fyll 12 st formar med 2/3 delar smet och grädda mitt i ugnen i ca 12 min för normalstora formar, tills de har fått en gyllene färg.

Hallonmaräng

  1. Vispa äggvitorna till en fast skum. Tillsätt sockret lite i taget under konstant vispning på hög hastighet. Vispa till en blank maräng.
  2. Tillsätt hallonpurén och rör ihop tills allt blandats väl.
  3. Spritsa ut marängerna på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda de i nedre delen av ugnen i varmluftsugn på 90 grader, eller vanlig ugn 100 grader ca 45 minuter.
  5. Ta ut kakan eller formarna ur ugnen och lägg på marängen.
  6. Smält den ljusa chokladen, antingen över ett vattenbad eller försiktigt i microvågsugn. Snoppa jordgubbarna och fäst dem på tandpetare.
  7. Doppa jordgubben i den smälta chokladen och låt stelna lite. Pynta med valfritt strössel

Servering

  1. Garnera med ätbara blommor, guldglitter och chokladblad
  2. Färdiga att avnjutas!