Blommig citronkaka
NYHET

Foto: Tv4
Blommig citronkaka
16 ingredienser
1 h
Den här blommiga citronkakan med hallonmaräng är en fröjd för alla sinnen.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 100 g smör, rumsvarmt
- 1,5 dl strösocker
- 2 ägg
- 0,75 citron, färskpressad saft
- 0,5 citron, skal
- 0,5 dl mjölk, mandelmjölk
- 2,5 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
Hallonmaräng
- 2 äggvitor
- 1 dl strösocker
- 50 g hallonpuré
Servering
- ätbara blommor
- ätbart guldglitter
- 200 g choklad, ljus
- jordgubbar
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader (varmluftsugn 215 grader) och klä en långpanna med bakplåtspapper strl 20x15 cm, alternativt häll smeten i 12 st muffinsformar.
- Rör smör och socker krämigt med elvisp och tillsätt sedan ett ägg i taget under omrörning.
- Tillsätt citronsaft och skal samt mjölk och rör ihop. Arbeta ner de torra ingredienserna och rör ihop till en klumpfri smet.
- Bred ut smeten i långpannan, eller fyll 12 st formar med 2/3 delar smet och grädda mitt i ugnen i ca 12 min för normalstora formar, tills de har fått en gyllene färg.
Hallonmaräng
- Vispa äggvitorna till en fast skum. Tillsätt sockret lite i taget under konstant vispning på hög hastighet. Vispa till en blank maräng.
- Tillsätt hallonpurén och rör ihop tills allt blandats väl.
- Spritsa ut marängerna på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda de i nedre delen av ugnen i varmluftsugn på 90 grader, eller vanlig ugn 100 grader ca 45 minuter.
- Ta ut kakan eller formarna ur ugnen och lägg på marängen.
- Smält den ljusa chokladen, antingen över ett vattenbad eller försiktigt i microvågsugn. Snoppa jordgubbarna och fäst dem på tandpetare.
- Doppa jordgubben i den smälta chokladen och låt stelna lite. Pynta med valfritt strössel
Servering
- Garnera med ätbara blommor, guldglitter och chokladblad
- Färdiga att avnjutas!