Blomkålscurry med saffransris, Donals recept
Blomkålscurry med saffransris, Donals recept
23 ingredienser
35 min
En krämig currysås med ugnsrostad blomkål. Serveras med luftigt, gyllene saffransris och toppas med picklad rödlök och koriander.
Se Donal Skehan laga receptet

Ingredienser
Ugnsrostad blomkål
- 1 blomkål
- 1 msk curry
- 2 msk olja
Currysås
- 2 gula lökar
- 1 msk olja
- 1 msk korianderfrö, mortlade
- 2 tsk malen gurkmeja
- 2 tsk curry
- 4 klyftor vitlök
- 5 cm färsk ingefära
- 1 grön chilifrukt
- 400 ml kokosmjölk
- 750 ml grönsaksbuljong (utspädd)
- 150 g babyspenat
Saffransris
- 1 msk olja
- 1 gul lök
- 250 g basmatiris
- 500 ml vatten, kokande
- 0,5 g saffran
Till servering
- picklad rödlök
- färsk koriander
- salt
- peppar
Gör så här
Rostad blomkål
- Värm ugnen till 200 grader.
- Dela blomkålen i mindre bitar. Blanda blomkål med olja och curry på en plåt. Bred ut ett jämnt lager och rosta 30 minuter tills blomkålen är gyllene och krispig.
Currysås
- Medan blomkålen rostas, finhacka den gula löken. Värm upp olja i en stor panna på låg värme. Tillsätt lök och stek tills den mjuknat. Blanda ner kryddorna tills de doftar gott och tillsätt pressad vitlök, riven ingefära och finhackad chili.
- Tillsätt kokosmjölk och buljong, koka upp. Sänk värmen och låt sjuda 10-15 minuter. Salta och peppra efter smak.
- Vänd ner spenaten tillsammans med den rostade blomkålen. Rör runt tills spenaten mjuknat.
Saffransris
- Finhacka gul lök. Sätt en medelstor kastrull på låg värm, tillsätt olja, lök och en nypa salt. Stek i 3-4 minuter tills löken mjuknat. Tillsätt riset och vänd runt tills allt är täckt med olja.
- Häll det kokande vattnet i grytan. Tillsätt saffran, rör runt och koka under lock i 10 minuter eller tills vätskan har absorberats. Ta bort från värmen och fluffa upp med en gaffel.
Servering
- Häll currysåsen ovanpå riset i en vid skål. Toppa med picklad rödlök och koriander.