Blomkåls-och halloumibiffar med quinoasallad och vitlöksyoghurt

POPULÄRT
koket.se
Blomkåls-och halloumibiffar med quinoasallad och vitlöksyoghurt
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Blomkåls-och halloumibiffar med quinoasallad och vitlöksyoghurt

27 ingredienser

45 min

Frasiga och matiga vegobiffar serverade på en bädd av svart quinoa, avokado, tomater och rödlök toppad med en vitlöksyoghurt smaksatt med citron och oregano.

Ingredienser

portioner

Blomkåls-och halloumibiffar

  • 1 gul lök
  • 200 g blomkål
  • 200 g halloumiost
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 dl ströbröd
  • 2 ägg
  • 0,5 krm chiliflakes
  • smör, till stekning
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Ljummen quinoasallad

  • 2 dl quinoa, svart
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 5 dl vatten
  • 200 g romanticatomater
  • 0,5 rödlök
  • 2 avokador
  • olivolja
  • vinäger
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Vitlöksyoghurt

  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 0,5 citron, rivet skal
  • 1 tsk torkad oregano
  • salt
  • vitpeppar, nymalen

Topping

  • färsk persilja, hackad

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Riv blomkål och halloumi på rivjärnets grova sida.
  2. Stek löken mjuk och glansig i smör i en stekpanna. Låt svalna.
  3. Blanda löken med blomkål och halloumi samt ägg och ströbröd. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och en nypa chiliflakes. Låt stå ca 10-15 minuter så ströbrödet sväller och att smeten går att forma.
  4. Koka quinoa enligt anvisning på förpackningen i vatten och buljongtärning.
  5. Skär tomaterna i klyftor. Skala och strimla löken. Dela, kärna ur och skär avokadon i skivor.
  6. Lägg upp quinan på ett stort fat tillsammans med tomat, lök och avokado. Ringla över lite olivolja och vinäger. Salta och peppra.
  7. Rör ihop yoghurt, riven vitlök, finrivet citronskal och torkad oregano. Smaka av med salt och malen vitpeppar.
  8. Forma biffar av blomkåls- och halloumismeten med händerna eller med hjälp av två skedar.
  9. Stek i smör tills osten smälter till och biffarna fått lite färg.
  10. Servera biffarna till den ljumna quinoasalladen och vitlöksyoghurten. Toppa med finskuren persilja.