Blomkålcrèmesoppa

koket.se
Blomkålcrèmesoppa

Blomkålcrèmesoppa

Av: Lena Ryhnell

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

30 m

Den här soppan är riktigt krämig och god! Helt eneklt en perfekt rätt för hela familjen både till vardag och helg.

Se Lena Ryhnell laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 kg blomkål (ett mindre färskt huvud)
  • 100 g schalottenlök, tärnad
  • 1 klyfta vitlök, skivad (stor)
  • 2 tsk färsk timjan (eller torkad)
  • 200 g mjölig potatis
  • 1,5 dl vitt matlagningsvin
  • ca 7 dl vatten
  • 1,5 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 3 dl grädde
  • 80 g parmesanost, riven (eller grana padano) [2 dl]
  • salt
  • peppar
  • smör (att steka i)
  • olivolja

Gör så här

  1. Värm upp ugnen till 200 grader varmluft.
  2. Skölj blomkålen och skär i skivor. Finstrimla blasten och lägg allt på en ugnsplåt och ringla över olivolja.
  3. Rosta tills blomkålen får lite färg, ca 15 minuter.
  4. Använd en rymlig kastrull eller gryta.
  5. Stek lök och vitlök mjuk i smör utan att det tar färg.
  6. Tillsätt timjan och låt fräsa med en stund.
  7. Skala och skär potatisen i mindre bitar.
  8. Tillsätt potatisen och stek med några minuter under omrörning.
  9. Tillsätt den rostade blomkålen.
  10. Häll på matlagningsvinet och koka ordentligt i 2 minuter.
  11. Tillsätt vatten, äppelcidervinäger, grönsaksfond och grädde.
  12. Koka upp och låt sedan småkoka med lock tills potatisen och blomkålen är mjuk.
  13. Mixa soppan slät.
  14. Tillsätt den rivna osten och späd med vatten till önskad konsistens.
  15. Smaka av med salt och peppar.