Blomkålcrèmesoppa


Blomkålcrèmesoppa
15 ingredienser
30 m
Den här soppan är riktigt krämig och god! Helt eneklt en perfekt rätt för hela familjen både till vardag och helg.
Se Lena Ryhnell laga receptet

Ingredienser
- 1 kg blomkål (ett mindre färskt huvud)
- 100 g schalottenlök, tärnad
- 1 klyfta vitlök, skivad (stor)
- 2 tsk färsk timjan (eller torkad)
- 200 g mjölig potatis
- 1,5 dl vitt matlagningsvin
- ca 7 dl vatten
- 1,5 msk äppelcidervinäger
- 2 msk koncentrerad grönsaksfond
- 3 dl grädde
- 80 g parmesanost, riven (eller grana padano) [2 dl]
- salt
- peppar
- smör (att steka i)
- olivolja
Gör så här
- Värm upp ugnen till 200 grader varmluft.
- Skölj blomkålen och skär i skivor. Finstrimla blasten och lägg allt på en ugnsplåt och ringla över olivolja.
- Rosta tills blomkålen får lite färg, ca 15 minuter.
- Använd en rymlig kastrull eller gryta.
- Stek lök och vitlök mjuk i smör utan att det tar färg.
- Tillsätt timjan och låt fräsa med en stund.
- Skala och skär potatisen i mindre bitar.
- Tillsätt potatisen och stek med några minuter under omrörning.
- Tillsätt den rostade blomkålen.
- Häll på matlagningsvinet och koka ordentligt i 2 minuter.
- Tillsätt vatten, äppelcidervinäger, grönsaksfond och grädde.
- Koka upp och låt sedan småkoka med lock tills potatisen och blomkålen är mjuk.
- Mixa soppan slät.
- Tillsätt den rivna osten och späd med vatten till önskad konsistens.
- Smaka av med salt och peppar.