Blodduva med äpple, svamp och rotselleri

Blodduva med äpple, svamp och rotselleri
Foto: TV4

Blodduva med äpple, svamp och rotselleri

Av: Adam Lund

Från: Sveriges mästerkock

34 ingredienser

75 m

Höstig rätt med en ovanligare huvudråvara - duva! Blodduvan serveras med en sojamajonnäs, karamelliserat äpple, skysås med calvados, bakade champinjoner och en rotselleripuré.

Ingredienser

portioner

Blodduva

  • 1 bloduva
  • 1 tsk olja
  • 2 msk smör
  • 0,5 vitlök, kluven på bredden
  • salt

Sojamajonnäs

  • 250 g matolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 äggula
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 msk japansk soja
  • strösocker (efter smak)
  • salt (efter smak)

Karamelliserat äpple

  • 2 fasta äpplen, skalade och skurna i klyftor
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 3 msk calvados

Skysås med calvados

  • duvan, putsbitarna från
  • 1 schalottenlök, grovt hackad
  • 1 tsk olja
  • 2 dl kalvfond
  • 1 dl calvados
  • 2 msk smör
  • salt (efter smak)

Rotselleripuré

  • 400 g rotselleri, skalad och hackad i bitar
  • 3 dl grädde
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 kvist timjan
  • 4 msk crème fraîche
  • salt (efter smak)

Champinjoner bakade i brynt smör

  • 8 skogschampinjon, hattar av
  • 250 g smör, brynt
  • 2 kvistar timjan

garnityr

  • plockade blad av körvel

Gör så här

Blodduva

  1. Sätt en ugn på 140 grader. Rensa eventuellt av huvudet och ta ut inälvorna på duvan. Stycka av lår, vingar och den stora delen av ryggraden men lämna brösten på. Spara putsbitarna till skysåsen.
  2. Stek fågeln i olja i en het panna tills den fått fin färg på skinnet. Tillsätt sedan smöret, timjan och vitlöken och ös köttet får att ge den fin färg.
  3. Flytta sedan fågeln till en ugnsfast form och salta skinnet. Baka i ugnen tills bröstet är 53 grader invid benet, och låt vila utanför ugnen tills innertemperaturen är 55 grader. Tranchera av brösten och skär i tre bitar vid servering.

Sojamajonnäs

  1. Vispa äggulan och senapen med en elvisp i en skål tills det börjar bli klistrigt. Tillsätt då vinägern och vispa ihop. Tillsätt oljan långsamt under konstant vispning tills det blir en tät majonnäs.
  2. Tillsätt sojan och en nypa socker och vispa ihop. Smaka eventuellt av med salt, men var försiktig då sojan i sig är salt.

Karamelliserat äpple

  1. Karamellisera sockret på låg värme i en kastrull. När sockret är smält så tillsätt äpplet. Täck äpplet med karamellen och tillsätt sedan calvadosen. Låt koka ihop i 2 minuter. Salta lätt, och håll ljummet till servering.

Skysås med calvados

  1. Bryn putsbitarna i oljan i en vid kastrull. Tillsätt löken och stek hastigt. Tillsätt calvados och fond, och reducera tills hälften av vätskan återstår. Sila av såsen och smaka av med salt. Blanka av med smör inför servering.

Rotselleripuré

  1. Koka rotsellerin mjuk i grädden, saltet och vattnet. Tillsätt också timjankvisten. När sellerin är mjuk så sila av vätskan och ta bort timjankvisten. Mixa rotsellerin slät och tillsätt crème fraichen. Smaka av med salt.

Champinjoner bakade i brynt smör

  1. Sätt en ugn på 180 grader. Lägg svampen i en form och häll smöret i och runtom. Salta lätt, och lägg timjankvisten bredvid. Baka i ugnen i 15 minuter.
  2. Ta ut formen och ta upp svampen. Lägg på en ny torr form, sänk temperaturen på ugnen till 150 grader, och baka ytterligare 15 minuter.