Blodapelsinkaka

Blodapelsinkaka
Foto: Bingolotto
Dante Zia Kökets middag 2023 NY
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Blodapelsinkaka

16 ingredienser

50 min

Här kommer receptet på en vacker och saftig kaka med smak av apelsin, kardemumma och söt sockerlag. Perfekt till vinterns fikastunder!

Ingredienser

portioner8 - 10

Apelsinskivor

  • 5 blodapelsiner
  • 4 dl vatten
  • 4 dl strösocker
  • 1 tsk kardemummakärnor, lätt krossade
  • 2 stjärnanis

Kaksmet

  • 100 g smör
  • 0,5 dl olivolja (extra virgin för mer smak)
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 apelsin, rivet skal
  • ca 0,5 dl apelsinjuice, färskpressad [1 apelsin]
  • 1 citron, saften och zesten från en sköljd citron
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

Apelsinskivor

  1. Tvätta blodapelsinerna noga. Skiva dem sedan i tunna skivor (ca 3-4 mm).
  2. Koka upp vatten, socker och kardemummakärnor i en kastrull. Lägg i apelsinskivorna och sjud i 10-12 minuter tills de blir mjuka och lite genomskinliga.
  3. Lyft upp skivorna med en hålslev och låt dem torka på bakplåtspapper i ca 10 minuter. Spara sockerlagen.
  4. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  5. Smörj en springform (ca 22-24 cm i diameter).
  6. Placera de kokta apelsinskivorna i ett vackert mönster i botten av formen.

Kaksmet

  1. Vispa smör, olivolja och socker fluffigt med elvisp (3-5 minuter).
  2. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje ägg.
  3. Blanda i vaniljsocker, apelsinzest och apelsinjuice.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en separat skål.
  5. Sikta ner mjölblandningen i smeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  6. Häll kaksmeten över de kardemummakokta apelsinskivorna i springformen.
  7. Baka kakan i ugnen på 180 garder i 35-40 minuter. Kolla med provsticka – den ska komma ut ren.
  8. Låt kakan svalna i formen i 10 minuter.
  9. Lossa kakan genom att dra en kniv längs kanten.
  10. Lägg ett fat över formen och vänd kakan upp och ner så att apelsinskivorna hamnar på toppen.
  11. Pensla gärna kakan med den sparade sockerlagen för extra glans.

Tips! Servera kakan ljummen med vispad grädde, crème fraîche eller en klick vaniljglass till.