Blåmusslor med aioli

koket.se
Blåmusslor med aioli
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Blåmusslor med aioli

22 ingredienser

30 m

Blåmusslor och krispiga vårrullar med krämig shizo-aioli är en god och festlig rätt att servera i helgen.

Se Jonas Svensson laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • ca 3 dl färska blåmusslor (köttet)
  • 1 gul lök
  • 2 dl purjolök, strimlad
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 morot
  • 10 cm färsk ingefära
  • 2 dl vitt vin
  • 2 msk persilja, hackad
  • 1 citron, skalet
  • 8 ark vårrulledeg
  • 1 ägg (att pensla med)
  • 2 l frityrolja (till fritering)
  • salt
  • peppar

Aioli

  • 3 dl matolja
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 msk persilja
  • 2 dl spenat
  • 2 msk shisoblad (koriander går bra som ersättare)
  • 2 äggulor
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Börja med att koka musslorna, plocka ut köttet och hacka det lätt.
  2. Finhacka sedan gul lök, purjolök och vitlök.
  3. Riv morot och ingefära.
  4. Koka sedan grönsakerna i vinet i ca 4–5 minuter.
  5. Blanda grönsakerna med musslorna.
  6. Blanda med persilja och citronskal samt smaka av med salt och peppar.
  7. Värm oljan till ca 160 grader.
  8. Rulla vårrullar av degen och pensla kanterna med ägg så att de stängs.
  9. Fritera rullarna gyllene, lägg upp på papper och krydda med salt.
  10. Servera med aiolin.

Aioli

  1. Värm oljan till 65 grader.
  2. Mixa oljan med örter och spenat tills den blir fint grön.
  3. Vispa sedan ihop en majonnäs av oljan och äggula.
  4. Smaka av med vitlök, salt och peppar.