Blåbärskladdkaka

blåbärskladdkaka
Foto: Ulrika Ekblom
Nina hermanssen profilbildd
Nina hermanssen profilbildd

Blåbärskladdkaka

0

9 ingredienser

45 min

"Jag älskar blåbär! Inte bara för att de är så goda, utan också för att de är otroligt vackra i bakverk. Den djupblå färgen gifter sig så fint med det ljusa bakverket. När jag drev kafé hade jag ofta denna kaka till försäljning, och den tog alltid slut först. Ju kladdigare den var, desto mer populär var den. Så mitt tips är förstås att låta den vara riktigt kladdig." /Nina

Ingredienser

portioner8 - 10
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 100 g vit choklad
  • 100 g smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl blåbär (färska eller frysta)
  • florsocker, att pudra över
  • vispgrädde, lättvispad (till servering)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Täck bottnen på en springform, cirka 24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj kanten med smör.
  2. Rör ihop ägg och socker i en bunke. Inte vispa – vi vill inte ha in luft i smeten.
  3. Hacka chokladen och smält den försiktigt tillsammans med smöret i en kastrull. Häll ner blandningen i bunken tillsammans med mjöl och vaniljsocker. Vänd ihop till en jämn smet med en slickepott.
  4. Fördela smeten jämnt i formen och strö över blåbären. Grädda mitt i ugnen i 15–25 minuter. Den kortare tiden ger en extra kladdig kaka, ungefär som den på bilden. Ett bra riktmärke då är att kakan ska vara dallrig i mitten. Låt gärna kakan svalna helt i kylen, om tid finns.
  5. Pudra florsocker över kakan och servera, gärna med en klick grädde, men det är inget måste.