Blåbärskaka med solrosfrön och karamelliserade valnötter

Blåbärskaka med solrosfrön och karamelliserade valnötter
Foto: My Feldt

En riktigt saftig och god blåbärskaka med härligt crunch från både solroskärnor och valnötter. Servera gärna blåbärskakan med My Feldts blåbärssorbet.

15 augusti 2017
1 h

Du behöver

  • 1,75 dl ekologisk olivolja
  • 3 dl färska eller frysta kravmärkta blåbär
  • 1 dl blötlagda ekologiska solrosfrön
  • 1 dl blötlagda ekologiska valnötter, hackade
  • 1 ekologisk citron, zest från
  • 2,5 dl ekologiskt råsocker
  • 2 ekologiska ägg
  • 2,5 dl siktad ekologisk dinkel
  • 1,5 tsk ekologiskt bakpulver
  • 1 krm oraffinerat havsalt
  • smör och mjöl, till formen

Karamelliserade valnötter

  • 2 dl ekologiska valnötter
  • några msk råsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Smörj en form med smör och sedan vänd i mjöl och banka ut.
  3. Blanda oljan med blåbär, hackad valnöt och solros i en bunke tillsammans med citronzest.
  4. Vispa ägg och socker, pösigt och luftigt med elvispen.
  5. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, vänd ner i äggvispet och vänd försiktigt ut och vänd sedan ner bären och nötterna och rör ut smeten försiktigt till en homogen smet med så mycket luft som möjligt kvar.
  6. Häll i formen och baka av i mitten av ugnen i ca 40-50 minuter eller tills den är inte är kladdig på provstickan!
  7. Karamelliserade valnötter
    Gör en karamell i en stekpanna genom att smälta socker, vänd ner valnötterna och rör runt och dra upp dem på ett bakplåtspapper. Låt svalna och dekorera sedan kakan med dem.
Kommentera receptet

Fler goda recept