Blåbärskaka med solrosfrön och karamelliserade valnötter

Blåbärskaka med solrosfrön och karamelliserade valnötter
Foto: My Feldt
My Feldt 2018
My Feldt 2018

Blåbärskaka med solrosfrön och karamelliserade valnötter

15

13 ingredienser

1 h

En riktigt saftig och god blåbärskaka med härligt crunch från både solroskärnor och valnötter. Servera gärna blåbärskakan med My Feldts blåbärssorbet.

Ingredienser

  • 1,75 dl olivolja (ekologisk)
  • 3 dl färska blåbär kravmärkta (eller frysta)
  • 1 dl solroskärnor, blötlagda (ekologiska)
  • 1 dl valnötter, blötlagda hackade (ekologiska)
  • 1 citron, zest från (ekologisk)
  • 2,5 dl rörsocker (ekologiskt)
  • 2 ägg (ekologiska)
  • 2,5 dl siktat dinkelmjöl (ekologisk)
  • 1,5 tsk bakpulver (ekologiskt)
  • 1 krm oraffinerat havsalt
  • smör och mjöl, till formen

Karamelliserade valnötter

  • 2 dl valnötter (ekologiska)
  • några msk råsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Smörj en form med smör och sedan vänd i mjöl och banka ut.
  3. Blanda oljan med blåbär, hackad valnöt och solros i en bunke tillsammans med citronzest.
  4. Vispa ägg och socker, pösigt och luftigt med elvispen.
  5. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, vänd ner i äggvispet och vänd försiktigt ut och vänd sedan ner bären och nötterna och rör ut smeten försiktigt till en homogen smet med så mycket luft som möjligt kvar.
  6. Häll i formen och baka av i mitten av ugnen i ca 40-50 minuter eller tills den är inte är kladdig på provstickan!
  7. Karamelliserade valnötter
    Gör en karamell i en stekpanna genom att smälta socker, vänd ner valnötterna och rör runt och dra upp dem på ett bakplåtspapper. Låt svalna och dekorera sedan kakan med dem.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
BOB Grundrecept på ugnspannkaka

Budgettips!

Billiga och bra vardagsrätter som barnen älskar!

Läs mer