Blåbärskaka med solrosfrön och karamelliserade valnötter

Blåbärskaka med solrosfrön och karamelliserade valnötter
Foto: My Feldt
My Feldt 2018
My Feldt 2018

Blåbärskaka med solrosfrön och karamelliserade valnötter

13 ingredienser

1 h

En riktigt saftig och god blåbärskaka med härligt crunch från både solroskärnor och valnötter. Servera gärna blåbärskakan med My Feldts blåbärssorbet.

Ingredienser

  • 1,75 dl olivolja (ekologisk)
  • 3 dl färska blåbär kravmärkta (eller frysta)
  • 1 dl solroskärnor, blötlagda (ekologiska)
  • 1 dl valnötter, blötlagda hackade (ekologiska)
  • 1 citron, zest från (ekologisk)
  • 2,5 dl rörsocker (ekologiskt)
  • 2 ägg (ekologiska)
  • 2,5 dl siktat dinkelmjöl (ekologisk)
  • 1,5 tsk bakpulver (ekologiskt)
  • 1 krm oraffinerat havsalt
  • smör och mjöl, till formen

Karamelliserade valnötter

  • 2 dl valnötter (ekologiska)
  • några msk råsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Smörj en form med smör och sedan vänd i mjöl och banka ut.
  3. Blanda oljan med blåbär, hackad valnöt och solros i en bunke tillsammans med citronzest.
  4. Vispa ägg och socker, pösigt och luftigt med elvispen.
  5. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, vänd ner i äggvispet och vänd försiktigt ut och vänd sedan ner bären och nötterna och rör ut smeten försiktigt till en homogen smet med så mycket luft som möjligt kvar.
  6. Häll i formen och baka av i mitten av ugnen i ca 40-50 minuter eller tills den är inte är kladdig på provstickan!

Karamelliserade valnötter

  1. Gör en karamell i en stekpanna genom att smälta socker, vänd ner valnötterna och rör runt och dra upp dem på ett bakplåtspapper. Låt svalna och dekorera sedan kakan med dem.