Blåbärskaka med smultopp

POPULÄRT
blåbärskaka med smultopp
Foto: Linda Andersson
Linda Andersson
Linda Andersson

Blåbärskaka med smultopp

18

9 ingredienser

1 h

"Blåbärsrutor med frasiga smulor på toppen. Hela kakan görs av samma deg vilket gör den väldigt lätt att baka och den är oemotståndligt god." /Linda

Ingredienser

portioner16 - 20
  • 5 dl strösocker
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 250 g smör, smält
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 3 dl yoghurt (naturell eller filmjölk)

Fyllning

  • ca 400 g blåbär (färska eller frysta)
  • 3 msk strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strö- socker, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt smöret och rör ihop allt till en smuldeg.
  2. Mät upp 4 dl smuldeg och lägg över den i en annan bunke (detta ska strös över kakan).
  3. Tillsätt vaniljsocker, ägg och yoghurt i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet.
  4. Bred ut smeten, från den stora bunken, i en långpanna, ca 22 x 32 cm, klädd med bakplåtspapper.
  5. Strö blåbären jämnt över kakan och strö över strösocker.
  6. Strö smuldegen från den andra bunken över blåbären.
  7. Grädda kakan längst ner i ugnen i 27–30 minuter. Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor med en kniv. Ät rutorna som de är eller med en klick vaniljsås.