Blåbärskaka med smultopp
Blåbärskaka med smultopp
9 ingredienser
1 h
"Blåbärsrutor med frasiga smulor på toppen. Hela kakan görs av samma deg vilket gör den väldigt lätt att baka och den är oemotståndligt god." /Linda
Ingredienser
- 5 dl strösocker
- 8 dl vetemjöl
- 1 msk bakpulver
- 250 g smör, smält
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 ägg
- 3 dl yoghurt (naturell eller filmjölk)
Fyllning
- ca 400 g blåbär (färska eller frysta)
- 3 msk strösocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strö- socker, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt smöret och rör ihop allt till en smuldeg.
- Mät upp 4 dl smuldeg och lägg över den i en annan bunke (detta ska strös över kakan).
- Tillsätt vaniljsocker, ägg och yoghurt i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet.
- Bred ut smeten, från den stora bunken, i en långpanna, ca 22 x 32 cm, klädd med bakplåtspapper.
- Strö blåbären jämnt över kakan och strö över strösocker.
- Strö smuldegen från den andra bunken över blåbären.
- Grädda kakan längst ner i ugnen i 27–30 minuter. Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor med en kniv. Ät rutorna som de är eller med en klick vaniljsås.