Blåbärsbullar med vaniljkräm

20 - 25 bullar
Spela video Blåbärsbullar med vaniljkräm
Foto: TV4

Ljuvligt krämiga bullar som fylls med blåbär och hemgjord vaniljkräm. Baka dessa och fikagästerna kommer att köa utanför din dörr...

11 mars 2017
20 - 25 bullar

Du behöver

Vetedeg

  • 250 g mjölk (2,5 dl)
  • 570 g vetemjöl (9,5 dl)
  • 30 g jäst
  • 8 g kardemumma, malen
  • 5 g salt (1 tsk)
  • 90 g strösocker (1 dl)
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 55 g ägg

Vanilj- och mandelfyllning

  • 45 g äggula (3)
  • 65 g strösocker (0,75 dl)
  • 25 g maizena majsstärkelse (ca 3 msk)
  • 1 vaniljstång
  • 150 g mjölk (1,5 dl)
  • 30 g smör
  • 200 g mandelmassa
  • 6 g maizena majsstärkelse (2 tsk)

Topping

  • 100 g frysta blåbär
  • 16 g maizena majsstärkelse (ca 2 msk)
  • 25 g strösocker (2 msk)

Gör så här

  1. Vetedeg
    Lös upp jästen i mjölken i en bunke till en köksassistent. Tillsätt alla ingredienser och arbeta degen med krok i maskin på mellanväxel i 5 minuter och 10 min på lite snabbare fart. När degen känns glansig och elastisk är den klar. Plasta degen och låt vila i 20-30 minuter på mjölat bord och duk över.
  2. Vanilj- och mandelfyllning
    Blanda äggula, socker och maizena i en bunke.
  3. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp under omrörning och plocka sedan upp stången.
  4. Häll blandningen i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm.
  5. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Plasta och låt svalna i kylen. Lös upp mandelmassa med lite i taget av krämen och blanda till en slät och fin fyllning, blanda i maizena.
  6. Topping
    Blanda blåbär med strösocker och maizena i en bunke.
  7. Kavla ut degen 3 millimeter tjock och bred på ett jämt lager vanilj- &och mandelfyllning.
  8. Strö över blåbär och rulla ihop till en rulle. Dela rullen i lagom stora bullar, lägg i formar och låt jäsa på plåt i 90-120 minuter. Täck gärna plåten med plastfolie när du jäser bullarna för bästa resultat.
  9. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen på 200 grader varmluft, 9-11 min.
Kommentera receptet

Fler goda recept