Blåbär med mandelkaka, brynt smör och maräng

Danyel Couet profilbild

Blåbär med mandelkaka, brynt smör och maräng

21 ingredienser

En härlig tallrik med blåbärsmylta i botten, mandelkaka ovanpå, toppad med en kula hemgjord gräddfilsglass som är tackt av italinesk maräng som du bränt av med en brulébrännare.

Ingredienser

Italiensk maräng:

  • 50 g äggvita
  • 100 g strösocker
  • 1 msk vatten

Blåbärssirap:

  • 1 dl vätska från frysta blåbär
  • 0,5 dl strösocker

Myltade blåbär:

  • 1 dl blåbär
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk smör, brynt

Mandelkaka:

  • 50 g florsocker
  • 30 g mandelmjöl
  • 20 g vetemjöl
  • 1,5 äggvita
  • 30 g brynt smör, rums tempererat
  • 3 g bakpulver
  • salt (en nypa)

Gräddfilsglass:

  • 150 g gräddfil, hängd
  • 80 g färskost
  • 100 g strösocker
  • 125 g mjölk
  • 30 g grädde
  • 0,5 gelatinblad, blötlagt

Gör så här

Italiensk maräng

  1. Vispa äggvitan vit. Koka upp socker och vatten till 121 grader och häll i tunn stråle i äggvitan under vispning. Vispa tills den svalnat.
  2. Ta en spritspåse och kladda ner den inuti med blåbärssirap och häll i marängen.

Blåbärssirap

  1. Koka till sirapskonsistens

Myltade blåbär

  1. Värm brynt smör, socker och citronjuice i en kastrull. Lägg i blåbär och dra av från spisen. Rör försiktigt lite då och då tills blåbären släpper lite av sin färg.

Mandelkaka

  1. Blanda ihop allt och vispa till en jämn smet. Fyll små muffinsformar och baka i 175 grader i ca 8 minuter.

Gräddfilsglass

  1. Koka upp socker, mjölk och grädde. Dra av från spisen och tillsätt gelatinet. Vispa i resten av ingredienserna. Kör i glassmaskin.
  2. Lägg en stor sked blåbärsmylta i botten på tallriken. Lägg kaka ovanpå och toppa med en kula glass. Spritsa maräng i små toppar på glassen tills kulan är helt täckt. Bränn av försiktigt med en brulébrännare. Servera med blåbärssirap.