Blå Portens abborrar

Blå Portens abborrar
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Blå Portens abborrar

8 ingredienser

Blå Porten hette ett populärt värdshus på Djurgården i Stockholm. Det hade sin blomstringstid under senare delen av 1700-talet. Prova att laga Blå Portens välkända och omskrivna paradrätt.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg abborre
  • 60 g smör
  • 1 tsk vetemjöl
  • 2 dl dill, grovhackad
  • 2 dl persilja, grovhackad
  • 1 msk vatten
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Rensa, fjälla och skölj abborrarna. Bre ett lager smör i bottnen av en kastrull. Strö på mjölet, hälften av dillen och persiljan. Ställ abborrarna med magen ner och tätt intill varandra.
  2. Lägg på resten av smöret, dill och persilja. Häll på vattnet, salta, peppra och lägg på ett tättslutande lock. Låt koka på svag värme knappt 30 minuter.
  3. Lägg upp fisken på fat, slå på såsen med örterna och servera med rykande het potatis.