Björnbärs- och äppelpaj med müslismul

Björnbärs- och äppelpaj med müslismul
Foto: TV4
Karoline Jönsson
Karoline Jönsson

Björnbärs- och äppelpaj med müslismul

11 ingredienser

1 h 20 m

Mot slutet av sommaren, när trädgårdsbären börjar ebba ut, tar jag cykeln till skogsbrynet för att plocka björnbär. Snåren växer rikligt här uppåt åsen på de platser som är för branta och steniga att bruka. Precis i samma tid har också äpplena i trädgården ofta mognat, och allra godast blir förstås björnbär och äpplen tillsammans i en paj. Björnbär är ett av de bär som jag tycker håller sig allra bäst i frysen och därför ser jag till att plocka litervis av dem varje höst. /Karoline

Ingredienser

portioner

pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör, rumstempererat (eller margarin)
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk vatten

Müslismulor

  • 75 g smör (eller margarin)
  • 3 dl müsli (eller granola)
  • 0,75 dl farinsocker

Fyllning

  • 2 äpplen
  • 5 dl björnbär (färska eller frysta), spara ev. några till garnering

Till servering

  • grädde mjukvispad (eller vaniljsås)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till pajdegen i en bunke och arbeta ihop till en deg med händerna eller med en elvisp. Täck bunken med plastfolie och låt degen vila i kylen i 20 minuter.
  2. Lägg degen på en mjölad arbetsyta och kavla ut den till en rundel. Fodra hela insidan av en pajform, cirka 23 cm i diameter, med degen. Skär av överhängande deg, nagga bottnen med en gaffel och låt formen stå i frysen i 10 minuter.
  3. Smält under tiden smöret till müslismulorna och rör sedan i müsli och socker.
  4. Kärna ur äpplena och skär dem i skivor.
  5. Förgrädda pajskalet i 5–7 minuter. Fyll skalet med äpple och björnbär. Fördela müslismulorna jämnt ovanpå och grädda i ugnen i cirka 20 minuter.
  6. Servera pajen kall eller ljummen tillsammans med en klick grädde eller vaniljsås.