Helstekt My Little Pony-filé

Helstekt My Little Pony-filé
Foto: TV4

Helstekt My Little Pony-filé

Av: Björn - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

– Våga pröva hästkött, billigare och godare än oxfilé. Med en palsternackscréme till behövs ingen sås, säger Björn.

Björns vintips: Cline, Zinfandel

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kött

  • 1 kg fin hästfilé i bit
  • salt
  • peppar
  • smör, till stekning

Palsternackscréme

  • 600 g palsternacka, hackad i mindre bitar för snabbare tillagning
  • 1-2 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk tryffelolja
  • 1 msk vit balsamvinäger, lagrad

Mandelsallad

  • 250 g blandsallad (t ex ruccola, babyspenat, krisp mfl)
  • 50 g brända mandlar
  • 0,5 rödlök, hackad
  • 100 g fetaost
  • 10 körsbärstomater
  • olivolja
  • 1 krm flingsalt

Gör så här

Kött

  1. Peppra och salta köttet.
  2. Sautera det sen hastigt i smör runt om i en het panna för att få en fin yta. Ca 3-4 minuter.
  3. Sätt in i ugnen på 175° med en stektermometer i mitten. Köttet ska bli ca 56-60° för medium rare. Vill man inte ha rött kan man vänta till ca 65°.
  4. Ta ut det och lägg i folie så det inte kallnar.

Palsternackscrème

  1. Koka palsternackorna mjuka och häll av vattnet, men spara detta och tillsätt en buljongtärning.
  2. Mixa dem till en mos.
  3. Häll tillbaka ca 2 dl buljong.
  4. Tillsätt grädde tills önskad krämighet är uppnådd.
  5. Smaka av med tryffelolja, balsamvinäger och salt & peppar. Tryffeln tar gärna över så var försiktig och ta lite i taget.
  6. Skölj salladen, halvera tomaterna, smula fetaosten och blanda i en fin skål tillsammans med rödlök och mandlar.
  7. Ringla över olivolja och flingsalt.
  8. Tranchera köttet i fyra härliga bitar.
  9. Lägg upp varma tallrikar och lägg sallad och crémen i två prydliga högar.