Biskvisvampar med lingonsmak

Biskvisvampar med lingonsmak
Foto: TV4

Biskvisvampar med lingonsmak

Av: Gustaf - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

90 m

Vita chokladbiskvier i svampformat, fyllda med lingonsmörkräm! Gulligt och gott med skumsvampar och lingonpulver till.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Bottnar

  • 2 äggvitor
  • 0,5 dl strösocker
  • 400 g mandelmassa

Smörkräm

  • 200 g smör
  • 2 äggulor
  • 4 msk florsocker
  • 1 dl rårörda lingon, gärna farmors hemgjorda
  • 0,5 dl frysta lingon
  • 1 äggvita

Chokladskal

  • 200 g vit bakchoklad
  • röd hushållsfärg

Servering

  • lingonpulver
  • 100 g skumsvampar

Gör så här

  1. Börja med bottnarna. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa upp äggvita tillsammans med sockret. Ha i mandelmassan en del åt gången medan du vispar tills all mandelmassa är utblandad och du har en fast smet. Det tar ca 5 minuter.
  2. Forma till cirklar med ca 5 cm diameter och 0,5 cm i höjd, på en bakplåt. Gör sedan en ”svampfot” till varje biskvi. Den bör vara ett par cm bred och hög och placeras i mitten av varje cirkel. Platta till foten så att biskvin ska kunna stå. Grädda i ugnen i ca 20 minuter.
  3. Smörkrämen inleds med att vispa upp smöret. Tillsätt äggulorna, florsockret, de rårörda lingonen och de frysta lingonen under fortsatt vispande.
  4. Äggvitan vispas till ett fast skum över vattenbad och tillsätts till smörkrämen. Bred på smörkrämen på den sida av botten som var mot bakplåten under gräddningen till en lätt konform.
  5. Smält vit choklad över vattenbad och ta sedan av från värmen. Ta en liten del av chokladen och färga röd av karamellfärg. Doppa biskvierna i den vita chokladen med smörkrämen nedåt tills smörkrämen är täckt. Dekorera sedan med delar av den röda chokladen på ”hatten”. Sikta över lingonpulver och servera biskvisvampen med skumsvampar vid sidan.