Biskvirulltårta

NYHET
Biskvirulltårta
Foto: Ulrika Pousette
camilla hamid profilbild NY
camilla hamid profilbild NY

Biskvirulltårta

1

13 ingredienser

1 h

Älskar du biskvier? Och rulltårta? Då är det här receptet något för dig! En perfekt fluffig rulltårtebotten fylls med krämig marängsmörkräm smaksatt med choklad. Ja, men ni hör ju?

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Botten

  • 4 ägg, stora
  • 1,5 dl strösocker [135 g]
  • 1 dl mandelmjöl [50 g]
  • 0,5 dl potatismjöl [40 g]
  • 1 tsk bakpulver [5 g]

Chokladmarängsmörkräm

  • 100 g choklad (gärna ca 70 %)
  • 1-5 äggvitor (från stora ägg)
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 2 apelsiner, finrivet skal (gärna ekologiska)

Garnering

  • 50 g mörk choklad
  • flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme).
  2. Täck en vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper.
  3. Botten
    Vispa ägg och socker till bottnen vitt och pösigt med en elvisp. Sikta ner de torra ingredienserna genom en finmaskig sil. Ligger det lite grövre bitar från mandelmjölet kvar i silen är det bara att hälla ner dem också. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott.
  4. Bred ut smeten jämnt på plåten och grädda i mitten av ugnen i 5–8 minuter, eller tills kakan är genomgräddad och har fått lite färg. Vänd upp den varma kakan på en ren kökshandduk.
  5. Ta försiktigt bort bakplåtspappret (pensla med lite kallt vatten om det inte lossnar). Lägg på ett nytt bakplåtspapper och rulla ihop kakan från långsidan. Rulla in i kökshandduken och låt svalna helt.
  6. Chokladmarängsmörkrärm
  7. Grovhacka chokladen till chokladmarängsmörkrämen och smält den över ett vattenbad eller i mikron. Låt svalna i cirka 10 minuter.
  8. Blanda äggvitor, socker och salt i en skål över ett vattenbad och värm tills alla sockerkristaller har lösts upp. Rör om då och då. Ta bort skålen från värmen och vispa med en elvisp till en fast och blank maräng och till dess att undersidan av bunken har svalnat helt.
  9. Vispa ner lite i taget av smöret och därefter chokladen. Vispa hela tiden, och fortsätt gärna att vispa i några minuter för en riktigt krämig och fluffig smörkräm.
  10. Blanda ner apelsinskalet i krämen.
  11. Montering
    Rulla ut kakan och bred ut krämen över den. Rulla ihop tajt från långsidan. Täck med plastfolie och lägg in i kylskåpet.
  12. Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikron.
  13. Låt svalna något och ringla sedan chokladen över rulltårtan. Garnera med flingsalt och servera direkt eller förvara täckt i kylskåpet.