Biskvi med salt kolagömma

koket.se
Biskvi med salt kolagömma
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Biskvi med salt kolagömma

15 ingredienser

2 h

Konditorifavoriten chokladbiskvi med en twist. Ta en tugga och låt dig bli överraskad av en gömma salt kolasås mellan lager av fluffig chokladkräm och seg mandelbotten.

Se Camilla Hamid laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Salt kolasås

  • 2,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 tsk salt

Mandelbotten

  • 250 g mandelmassa
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 äggvitor (från stora ägg)

Chokladmarängsmörkräm

  • 3 äggvitor (från stora ägg)
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 200 g mörk choklad, 70 % kakaohalt
  • 250 g smör, rumsvarmt

Dekoration

  • 300 g mörk choklad
  • 2 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)
  • flingsalt

Gör så här

Kolasås

  1. Häll upp sockret i en stor och rymlig, tjockbottnad kastrull. Låt smälta på medelvärme.
  2. Rör försiktigt om då och då med en slickepott tills allt socker smält och blivit gyllenbrunt. Var försiktig så att den inte bränns.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt lite smör i taget under konstant omrörning.
  4. Tillsätt vispgrädden, i en tunn stråle under konstant omrörning. Ha till sist i saltet.
  5. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och låt kolasåsen puttra i 4-5 minuter (eller tills den når 107 grader).
  6. Ta bort kastrullen från värmen och låt kolasåsen svalna lite innan du häller upp den i halvsfäriska silikonformar. Har du inte en sådan kan du hälla upp den i en vanlig rektangulär form. Ställ i kylen eller frysen.

Bottnar

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Riv mandelmassan grovt och mosa samman med strösocker och äggvita med hjälp av en gaffel tills du får en slät smet. Alternativt bara bryt ner mandelmassan i bunken till en köksassistent och vispa försiktigt ihop alla ingredienser till en slät smet på låg hastighet.
  3. Täck en plåt med bakplåtspapper och spritsa eller klicka ut smeten i 15 lika stora klickar.
  4. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt bottnarna svalna helt och hållet innan du fyller dem.

Marängsmörkräm

  1. Grovhacka chokladen, lägg den i en värmetålig skål och smält den försiktigt i mikrovågsugn eller över ett vattenbad.
  2. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål över ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp. Rör om då och då.
  3. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa äggvitorna med elvisp tills dess att du fått en fast och blank maräng och undersidan av bunken har svalnat helt och hållet.
  4. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter chokladen. Vispa hela tiden under tiden som du tillsätter fler ingredienser. Och fortsätt gärna vispa några minuter efter det för en riktigt
  5. krämig och fluffig smörkräm.

Montering

  1. Lägg en kolasfär på varje biskvibotten. Spritsa eller bre ut fyllningen på varje biskvibotten, runt kolafyllningen och ställ dem i kylskåpet så att de håller sig kalla medan du förbereder chokladen.
  2. Grovhacka den mörka chokladen och smält försiktigt i mikrovågsugnen under 30 sekunders-intervaller eller över ett vattenbad.
  3. Tillsätt oljan till chokladen och rör om till en jämn och blank smält choklad. Låt chokladen svalna tills den inte känns varm längre men fortfarande är rinnig.
  4. Doppa varje biskvi i chokladen och garnera med flingsalt.
  5. Servera biskvierna direkt eller förvara dem i kylskåpet.