Bigos med surkål

Bigos med surkål
Foto: Tv4

Bigos med surkål

Av: Joanna - Katrineholm

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

2 h 30 m

Bigos är en polsk traditionell gryta med både nötkött, fläskkött, fågel och korv.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg surkål
  • vatten
  • 2 tsk malen kummin
  • 3 äpplen
  • 4 dl torkad karljohanssvamp, blötlagda i vatten ca 2 tim.
  • 2 dl katrinplommon
  • 120 g bacon, strimlad
  • 3 gula lökar, skivade
  • 1-1,5 kg kött (fläskkött, nötkött, grytbitar, kycklingfilé, viltkött, kryddig korv/chorizo)
  • 6 lagerblad
  • 10 malen kryddpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk svartpeppar
  • 2 förp krossade tomater
  • ca 2 dl rött vin
  • surdegsbröd (till servering)

Gör så här

  1. Lägg surkål i en stor kastrull, eller gryta, och koka upp med lite vatten och kummin. Mängden vatten beror på hur saftiga surkålen är. Vätskan ska inte täcka kålen helt och hållet. Låt koka på mellanvärme.
  2. Dela äpplena i mindre bitar och lägg i kastrullen med surkålen.
  3. Koka svampen i ca 10 minuter i blötläggningsvattnet.
  4. Fiska upp svampen (spara vattnet) och skär svampen i mindre bitar. Lägg både svamp och svampvattnet i surkålsgrytan.
  5. Skär plommon i mindre bitar och tillsätt i grytan.
  6. Fräs bacon i en stekpanna. Tillsätt lök och låt den mjukna i baconfettet. Lägg över i grytan.
  7. Skär under tiden köttet i jämna bitar. Skär korven först på längden och sedan i tjockare skivor.
  8. Tillsätt köttet i grytan i omgångar under kokningen. Börja med nötkött, sedan fläskkött, fågel och på slutet kan du tillsätta korven.
  9. Tillsätt kryddor, krossade tomater och rött vin. Låt det koka i minst 1 timme. Blanda runt i grytan under kokningen. Låt den svalna lite innan serveringen.
  10. Servera grytan med surdegsbröd och rött vin.
  11. Grytan kan värmas flera gånger och även frysas ner och sedan värmas på spisen (ej micro). Den blir bara godare och godare efter varje uppvärmning.