Bifftartar

Adam Dahlberg

Bifftartar

Av: Adam Dahlberg, Albin Wessman

Från: Nyhetsmorgon

12 ingredienser

30 min

"Precis som på våra andra restauranger är den här råbiffen smaksatt med rostad mandel och lagrad ost. Men vi adderar även varmt, brynt smör och biffsky innan vi serverar för att göra det ännu smarrigare. Toppa råbiffen med dina favoritörter eller vattenkrasse om du vill ha en lite grönare anrättning." /Adam Dahlberg och Albin Wessman

Ingredienser

portioner
  • 50 g sötmandel, skalad
  • 200 g biff, hängmörad, grovmalen eller fintärnad
  • 4 msk olivolja
  • 4-8 msk vatten, kallt
  • 50 g parmesanost, grovriven
  • 0,5 silverlök, finhackad
  • 1 citron, zest
  • 4 msk smör
  • 4 msk demi glace (reducerad oxfond)
  • salt
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Värm ugnen till 150 grader.
  2. Rosta mandeln på en plåt tills den blivit gyllenbrun, ca 10 minuter. Låt svalna och hacka den sedan grovt.
  3. Lägg köttet i en bunke och blanda med olivolja och vatten till en krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Vänd i parmesanost, grovhackad mandel, silverlök och citronzest.
  4. Smält smöret på hög värme under vispning tills det doftar nötigt och det har fått en gyllenbrun färg. Häll direkt över smöret i en skål när det är klart så att det inte bränns vid.
  5. Värm oxfonden i en separat kastrull så att den är ordentligt varm.
  6. Fördela tartaren på tallrikar och ”bre ut” den i en cirkel.
  7. Skeda över varm demi glace och varmt, brynt smör.
  8. Toppa med flingsalt och nymalen svartpeppar. Servera direkt!

Tips! Idag finns det färdiga oxfonder (demi glace) i välsorterade matbutiker som är helt dugliga för hemmabruk om man inte vill koka själv.