Bibimbap med hängmörad ryggbiff och chilipicklad gurka

3 röster
60 m
2

"Bibim" betyder ungefär "att röra ihop" och "bap" är ris. Alltså ”rört ris”, lite som vår pytt i panna. Man tar vad man haver, här på mitt vis! Himmelskt gott. /Filippa

Visa mer
60 m
2

Du behöver

  • 2 dl japanskt/koreanskt ris, rundkornigt
  • 120 g hängmörad ryggbiff
  • smör och olja, till stekning
  • salt och peppar
  • 6 rädisor
  • 3 stjälkar salladslök
  • 2 ägg
  • kimchi, till servering

Chilipicklad gurka

  • 0,5 gurka
  • 0,5 tsk ättika
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • 0,5-1 tsk chilipulver (helst koreanskt)

Sesammarinerad bladspenat

  • 150 g bladspenat
  • 1-2 msk sesamolja
  • 1 tsk rostade sesamfrön

Sesam- och mirinböngroddar

  • 100 g böngroddar
  • 1 tsk sesamolja
  • 0,5 tsk mirin
  • 1 tsk soja
  • 1 tsk rostade sesamfrön

Vitlöksstekta champinjoner

  • 100 g champinjoner
  • 2 klyftor vitlök
  • salt och peppar
  • smör

Lättstekt zucchini

  • 0,5 zucchini
  • 0,5 lime
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Chilipicklad gurka
    Skiva gurkan tunt, gärna på mandolin. Blanda därefter resterande ingredienser med gurkan, häll eventuellt på lite vatten efter hand (om gurkan inte släpper ifrån tillräckligt med vatten). Ställ åt sidan. Vid servering häll av överflödig vätska.
  2. Koka riset efter instruktionerna på paketet.
  3. Sesammarinerad bladspenat
    Blanchera bladspenaten i ca 15 sekunder, ta upp och skölj i kallt vatten och is, krama ur. Blanda med övriga ingredienser. Följ samma procedur gällande böngroddarna. Ställ åt sidan till servering.
  4. Sesam- och mirinböngroddar
    Blanda alla ingredienser till groddarna och ställ åt sidan fram till servering.
  5. Vitlöksstekta champinjoner
    Skär champinjonerna i kvartar, stek på medelvärme i smör och tillsätt 2 vitlöksklyftor som du krossat lätt med handen, salt och peppar. Ställ åt sidan till servering
  6. Ryggbiff
    Salta och peppra köttbiten och stek i het panna i olja och smör tills du har en innertemperatur på ca 54-55 grader, låt sedan köttet vila så kommer det gå upp någon grad tills du skall servera. Vid servering skär i tunna skivor.
  7. Lättstekt zucchini
    Gör ”zoodles” av zucchinin och stek i en mellan het panna hastigt med limezest och limejuice. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan till servering.
  8. Servering
    Finstrimla vårlök och skär rädisor i kvartar. Stek äggen.
  9. Servera i en djup skål eller tallrik. Börja med riset på bottnen, ringla lite soja över riset. Lägg sedan de olika tillbehören snyggt i ’högar’ (glöm inte din kimchi) och toppa med den tunt skivade entrecoten och ägget. Garnera med chilipulver och sesamfrön.
14 februari 2018

Laddar fler recept