Biang biang nudlar

Biang biang nudlar
Foto: TV4/ Christin Kashou
Christin Kashou
Christin Kashou

Biang biang nudlar

11 ingredienser

3 h

”Tjocka, handdragna nudlar gjorda på vetemjöl och vatten med chili och vitlök.” /Christin Kashous

Ingredienser

portioner
  • 250 g vetemjöl special [4,2 dl]
  • 130 ml vatten
  • 0,25 tsk salt
  • rapsolja

Servering

  • 2 pak choi
  • 4 tsk chiliflakes
  • 4 tsk färsk ingefära, finhackad
  • 4 klyftor vitlök, finhackad
  • 4 msk soja
  • 4 tsk svart risvinäger (chinkiang vinäger)
  • 0,5 dl rapsolja

Gör så här

  1. Arbeta ihop mjöl, vatten och salt antigen för hand eller i en köksassistent i ca 10 minuter, eller tills degen blivit smidig och slät. Plasta in degen och låt den vila i 30 minuter.
  2. Arbeta degen ytterligare 5 minuter och låt sedan vila i plast i 15 minuter.
  3. Fyll en djup tallrik med rapsolja så att botten täcks.
  4. Dela degen i 4 lika stora delar och kavla ut varje deg till rektanglar om ca 5x15 cm. Lägg dem utkavlade degbitarna i oljan och se till att alla sidor är täckte i olja. När degbitarna är täckta av olja så ta upp dem och lägg dem på ett fat. Plasta tallriken och låt degen vila i minst 2 timmar.

Vid servering

  1. Koka upp en kastrull med vatten. Ta en degbit i taget och kavla ut försiktigt. Tryck ner en ätpinne eller kavel längs med degen för att skapa en skåra i degen. Ta tag i båda ändarna med händerna och dra försiktigt samtidigt som du slår nudlarna mot bänken för att stretcha ut degen. Dra till sist isär degen till två långa nudlar och lägg direkt ner i det kokande vattnet. Koka i ca 30 sekunder.
  2. Servera nudlarna i skålar med kokt pak choi, chiliflakes, hackad ingefära, vitlök, soja och vinäger samt toppa med rykande olja.