Hemlagade krumkakor med hjortrongrädde, Mellies ostpaj på digestivebotten, krämost, ägg, crème fraiche pyntat med vispad grädde, havstornsirap och frukt.
Ingredienser
Krumkakor
3 ägg
150 g strösocker
150 g smör
150 g vetemjöl
tsk kardemumma
Mellies ostpaj
3 dl digestivekex i smulor
1 dl smör, smält
3 dl färskost, rumstempererad
9 msk strösocker
3 ägg, vispade, rumstempererade
2 tsk vaniljsocker
5 dl crème fraîche
1 tsk malen kanel
Havtornssirap
300 g havtorn
2 dl torrt vitt vin
1-2 dl strösocker
Gör så här
Krumkakor
Vispa ägg och socker till ett hårt skum. Blanda mjöl med stött kardemumma och blanda ned smält avkylt smör och äggblandningen. Låt smeten stå i ca 1 timme.
Lägg en matsked smet mitt i en stekpanna och grädda dem, en och en, ljusbruna. Tag kakorna direkt från pannan och lägg dem över en kopp och låt de stelna. Fyll sedan kakskålarna med grädde och bär.
Mellies ostpaj
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda kex och smör med en gaffel och pressa i blandningen i en pajform (ca 24 cm i diameter), grädda i ugnen 5-8 minuter.
Vispa cream cheese luftig och häll gradvis i 6 msk socker. Tillsätt ägg och 1 tsk vaniljsocker och vispa hårt.
Sänk ugnsvärmen till 160 grader, häll i smeten i den gräddade pajformen och ställ in den i ugnen i ca 25 minuter.
Blanda crème fraiche, 1 tsk vaniljsocker, 3 msk socker och kanel och bred över pajen. Ställ tillbaka pajen i ugnen och grädda ytterligare 5-10 minuter.
Låt pajen svalna och ställ i kylskåpet i 6-8 timmar. Garnera med vispad grädde och bär tex hallon, jordgubbar, physalis, kiwi eller druvor.
Havtornssirap
Sjud havtorn och vin samman i ca 20 minuter.
Lägg massan i en saftsil och pressa ur all saft. Koka upp saft och socker och reducera det till hälften så det får en sirapskonsistens.
Låt det svalna och häll upp i en flaska och sätt den i kylskåpet.