Benjamins kyckling i curry med äpple

POPULÄRT
Benjamins kyckling i curry med äpple
Foto: TV4
Benjamin Ingrosso
Benjamin Ingrosso

Benjamins kyckling i curry med äpple

14

19 ingredienser

1 h 15 min

Benjamins recept på klassikern kyckling i gul currysås. Här serveras den lite tjusigare då bröstet tillagas separat och vid servering skärs i tunna skivor. Tips! Här kan du se hur man styckar en hel kyckling >>

Ingredienser

portioner4
  • 1 kyckling (alt färdigstyckade kycklingdelar)
  • 2 gula lökar
  • 1 morot
  • 5 klyftor vitlök
  • 2 äpplen
  • 1 röd chilifrukt
  • 0,5 purjolök
  • 4 msk curry
  • 2 lagerblad
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 citron
  • 2 dl kokosmjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Till servering

  • ris, kokt
  • broccoli, råstekt
  • ev färsk koriander

Gör så här

  1. Sätt på ugnen 85 grader om du har varmluft, 100 grader om du inte har varmluft.
  2. Skär brösten rakt av, se till att båda brösten sitter kvar på benet. Lägg bröstbitarna åt sidan.
  3. Skala och skär lök, vitlök och morot i grova bitar. Dela, kärna ur och skär äpple i bitar. Dela, kärna ur och hacka chilin. Ansa och skär purjolöken i grova strimlor.
  4. Fräs hälften av de skurna grönsakerna i smör i en kastrull, ca 5-8 minuter. Tillsätt curry och lagerblad, fräs ytterligare några minuter.
  5. Lägg i underdelen av kycklingen, den del med lår och skrov, fyll på med vatten precis så att det täcker. Låt småkoka tills köttet är helt klart, ca 30-40 minuter.
  6. Bryn bröstdelen av kycklingen i smör så att skinnet får fin färg i en stekpanna. Salta och peppra.
  7. Lägg över kycklingbrösten i en ugnssäker gryta med lock tillsammans med resten av grönsakerna, olivolja och skivad citron. Lägg på lock och tillaga i ugnen tills kyckling är klar, 72 grader innertemperatur.
  8. Lyft upp kycklingen som kokat i kastrullen. Plocka allt kött från benen. Lägg det plockade kycklingköttet åt sidan.
  9. Sila av kycklingfonden från grönsakerna. Koka ner fonden tills det återstår ca 4 dl. Häll i kokosmjölk och grädde. Låt koka ihop några minuter.
  10. Lägg i den plockade kycklingen i såsen och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  11. Skär kycklingbröstet från benet och skär köttet i fina skivor. Lägg upp på tallrik tillsammans med såsen med kycklingköttet i. Bjud med ris och råstekt broccoli. Garnera gärna med lite koriander.