Bengaliskt kryddat ris

Bengaliskt kryddat ris ny

Bengaliskt kryddat ris

14 ingredienser

30 m

Ris är alltid ett gott tillbehör. Här kommer ett bra recept på hur du kan göra det extra smakrikt och intressant!

Ingredienser

portioner
  • 2 msk gul lök, riven
  • 2 tsk vitlök, riven
  • 2 tsk färsk ingefära, finriven
  • 3 dl basmatiris, sköljt och blötlagt i 30 minuter (eller kalo jiraris)
  • 2 msk ghee (eller skirat smör)
  • 1 kanelstång, bruten i tre bitar
  • 2 lagerblad
  • 4 kardemummakapslar (gröna)
  • 6 svartpepparkorn
  • 5 hela nejlikor
  • 1 tsk salt
  • 5 dl vatten
  • 0,5 tsk rosenvatten
  • 0,5 tsk kewravatten

Gör så här

  1. Stek lök, vitlök, ingefära och ris i ghee på medelhög värme i 2 minuter.
  2. Tillsätt alla kryddor och stek i ytterligare 2 minuter.
  3. Häll i vatten, rosvatten och kewravatten. Låt koka upp och koka på låg värme i 20 minuter. Dra av kastrullen från plattan och låt vila i 5 minuter.
  4. Fluffa upp riset innan servering.
  5. Servera riset till rosht, tandoori, niramish eller någon annan gryta.