Baskisk cheesecake med saffran och apelsin

NYHET
Baskisk cheesecake med saffran och apelsin
Bedros kabranian
Bedros kabranian

Baskisk cheesecake med saffran och apelsin

10 ingredienser

1.5 h

Bedros bjuder på klassikern baskisk cheesecake (även kallad San Sebastián) men såklart med en underbart god twist. Denna lena cheesecake kryddas med saffran och apelsin - en underbar kaka att baka hela året men framför allt till jul.

Ingredienser

Cheesecake

  • 600 g färskost
  • 180 g florsocker
  • 4 ägg
  • 300 g grädde
  • 20 g vetemjöl
  • 0,5 g saffran
  • 0,5 apelsin, zest

Rårörda lingon

  • 100 g frysta lingon
  • 50 g strösocker
  • 0,5 apelsin, zest

Gör så här

  1. Väg upp 100 gram grädde i en kastrull, häll ner saffran och zest från en halv apelsin.
  2. Gör ett uppkok och låt stå medans du väger upp övriga ingredienser.
  3. Väg upp färskost och vispa slät, tillsätt florsocker och vispa slät.
  4. Tillsätt sedan ett ägg i taget till smeten går ihop. Ställ åt sidan.
  5. Väg upp resterande grädde och häll på den upphettade grädden, blanda.
  6. Väg upp mjölet i en separat bunke och rör ner lite av gräddblandningen och vispa ihop till en klumpfri massa och tillsätt sedan resten av gräddblandningen.
  7. Häll sedan i färskostsmeten och vispa ihop.
  8. Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i smeten.
  9. Baka på 190 grader i ca 50-60 minuter.
  10. Den ska ha rest sig och fått en mörk ”skorpa”.
  11. Ta ut och låt svalna i rumstemperatur. Den behöver sätta sig, så låt den vila i ett par timmar innan servering. Alternativt förbered dagen innan och ställ i kyl över natt (täck i sådant fall med plast).
  12. Servera med rårörda lingon.

Rårörda lingon

  1. Rör ihop lingon med socker och apelsinzest.