Bärgalette
Bärgalette
11 ingredienser
45 min + 2 h i kylen
Öppen paj i fransk stil som du kan fylla med dina favoritfrukter eller bär. Bjud gärna med vispad grädde eller en kula vaniljglass.
Se Johan Sörberg laga receptet

Ingredienser
Deg
- 220 g smör, kallt
- 280 g vetemjöl
- 30 g rörsocker
- 20 g vispgrädde
- 20 g citronsaft
- 30 g vatten
- 5 g salt
Fyllning
- 300 g blandade bär (eller frukt)
- 40 g rörsocker
- 20 g majsstärkelse
Topping
- 150 g rörsocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 190 grader.
- Skär smöret i tärningar. Lägg vetemjöl, socker och smör i en bunke. Nyp ihop så att nästan allt smör blandas.
- Tillsätt all vätska och blanda ihop, låt vila i kylen ca 2 timmar.
- Kavla ut degen till en rundel ca 3 cm tjock på mjölat bakbord, för över degen på ett bakplåtspapper.
- Blanda frukt/bär-fyllningen (frukt skärs i ca 2 cm stora bitar). Lägg fyllningen i mitten på den utkavlade degen. Låt 4-5 cm av degens kant vara fri från fyllning.
- Vik in kanterna och pensla dem vatten, strö rikligt med rörsocker på kanterna.
- Grädda ca 25-30 minuter.