Öppen paj i fransk stil som du kan fylla med dina favoritfrukter eller bär. Bjud gärna med vispad grädde eller en kula vaniljglass.
Se Johan Sörberg laga receptet
Ingredienser
Deg
220 g smör, kallt
280 g vetemjöl
30 g rörsocker
20 g vispgrädde
20 g citronsaft
30 g vatten
5 g salt
Fyllning
300 g blandade bär (eller frukt)
40 g rörsocker
20 g majsstärkelse
Topping
150 g rörsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 190 grader.
Skär smöret i tärningar. Lägg vetemjöl, socker och smör i en bunke. Nyp ihop så att nästan allt smör blandas.
Tillsätt all vätska och blanda ihop, låt vila i kylen ca 2 timmar.
Kavla ut degen till en rundel ca 3 cm tjock på mjölat bakbord, för över degen på ett bakplåtspapper.
Blanda frukt/bär-fyllningen (frukt skärs i ca 2 cm stora bitar). Lägg fyllningen i mitten på den utkavlade degen. Låt 4-5 cm av degens kant vara fri från fyllning.
Vik in kanterna och pensla dem vatten, strö rikligt med rörsocker på kanterna.