Bärgalette

Bärgalette
Foto: TV4
Johan SörbergElisabeth johansson 2
Johan SörbergElisabeth johansson 2

Bärgalette

11 ingredienser

45 min + 2 h i kylen

Öppen paj i fransk stil som du kan fylla med dina favoritfrukter eller bär. Bjud gärna med vispad grädde eller en kula vaniljglass.

Se Johan Sörberg laga receptet

logo

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Deg

  • 220 g smör, kallt
  • 280 g vetemjöl
  • 30 g rörsocker
  • 20 g vispgrädde
  • 20 g citronsaft
  • 30 g vatten
  • 5 g salt

Fyllning

  • 300 g blandade bär (eller frukt)
  • 40 g rörsocker
  • 20 g majsstärkelse

Topping

  • 150 g rörsocker

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Skär smöret i tärningar. Lägg vetemjöl, socker och smör i en bunke. Nyp ihop så att nästan allt smör blandas.
  3. Tillsätt all vätska och blanda ihop, låt vila i kylen ca 2 timmar.
  4. Kavla ut degen till en rundel ca 3 cm tjock på mjölat bakbord, för över degen på ett bakplåtspapper.
  5. Blanda frukt/bär-fyllningen (frukt skärs i ca 2 cm stora bitar). Lägg fyllningen i mitten på den utkavlade degen. Låt 4-5 cm av degens kant vara fri från fyllning.
  6. Vik in kanterna och pensla dem vatten, strö rikligt med rörsocker på kanterna.
  7. Grädda ca 25-30 minuter.