Banoffeepaj med chokladgrädde

61 röster
1 h + tid i kylen
10-12

Banoffeepaj är en makalöst god paj med kolakräm, bananer och grädde i härlig harmoni på en botten av digestivekex. Här gör Tea en variant med hemkokt kolakräm med flingsalt och vispad mjölkchokladgrädde. Farligt gott!

Visa mer
1 h + tid i kylen
10-12

Du behöver

Pajbotten

  • 240 g digestivekex (16 st)
  • 10 g vaniljsocker (1 msk)
  • 75 g smör (saltat)

Smörkola

  • 95 g ljus sirap (0.6 dl)
  • 150 g vispgrädde (1.5 dl)
  • 75 g råsocker (0.75 dl)
  • 1 g flingsalt (0.5 krm)
  • 150 g smör

Chokladgrädde

  • 300 g vispgrädde
  • 100 g mjölkchoklad

Till montering

  • 3-4 bananer, tunt skivade
  • 20 g mjölkchoklad, riven

Gör så här

  1. Chokladgrädde
    Börja med chokladgrädden. Koka upp grädden i en kastrull. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
  2. Häll lite av grädden över chokladen. Blanda med en visp tills chokladen har smält ordentligt och häll därefter på resten. Ställ in i kylen och låt svalna i minst 1 timme.
  3. Botten
    Sätt ugnen på 175 grader. Värm smöret på medelhög värme tills mjölkproteinet bryns i botten på kastrullen. Vispa med en visp då och då för jämnast resultat. Låt svalna något.
  4. Mixa kexen till smulor i en matberedare. Häll sedan i vaniljsocker och brynt smör.
  5. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant (23 cm i diameter). Tryck ut smulorna upp på kanterna och täck även bottnen.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
  7. Smörkola
    Koka råsocker, vispgrädde, salt och ljus sirap i en kastrull till 117 grader. Rör emellanåt med en träsked, speciellt mot slutet. Det gör ingenting om kolan tar lite färg i botten, det ger den bara mer karaktär.
  8. Häll över kolan i en bunke och tillsätt sedan smöret i omgångar. Rör med en slickepott till smöret smält och kolan svalnat något.
  9. Häll i kolan i det gräddade pajskalet och sätt i kylen.
  10. Montering
    Lättvispa chokladgrädden. Skiva bananerna.
  11. Lägg på ett jämnt lager bananskivor över kolan. Täck med chokladgrädden. Strö över riven choklad. Sätt i kylen i minst timmar. Chokladgrädden blir fastare ju längre den står i kylen.
19 januari 2019

laddar fler recept...

Laddar fler recept...