Banankladdkaka

54 röster
1 h + tid i kyl
10-12 bitar
Banankladdkaka
Foto: Camilla Hamid

"Har du övermogna bananer hemma som du vill göra något gott av? Då tycker jag att du ska baka min banankladdkaka! En kladdig härlighet utan kakao med banan och bitar av choklad. Och eftersom att jag älskar att lyxa till det så är den också toppad med mjölkchokladganache och vispad grädde. En riktig drömkladdkaka helt enkelt." /Camilla Hamid

Visa mer
1 h + tid i kyl
10-12 bitar

Du behöver

Banankladdkaka

  • 2 bananer, mogna
  • 225 g smör
  • 4 ägg
  • 1 dl brunt farinsocker
  • 4 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • ca 1 krm salt
  • 150 g mörk choklad

Mjölkchokladganache

  • 200 g mjölkchoklad
  • 0,75 dl vispgrädde

Dekoration

  • 2 dl vispgrädde
  • choklad, hyvlad
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Banankladdkaka
    Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform som är 23 cm i diameter med bakplåtspapper.
  2. Skala bananerna och mosa till en puré med gaffel. Det går bra att mixa dem släta också.
  3. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  4. I en rymlig bunke har du sedan i mosade bananer, smält smör och resten av ingredienserna till kladdkakan (förutom den mörka chokladen).
  5. Rör ihop för hand tills det precis går ihop till en jämn smet.
  6. Grovhacka den mörka chokladen och rör försiktigt ner det i smeten tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
  7. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter, eller tills kladdkakan är gräddad i kanterna och kladdig i mitten.
  8. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet, helst över natten men minst 4 timmar innan du dekorerar den.
  9. Mjölkchokladganache
    Grovhacka mjölkchokladen (om du inte använder chokladknappar) och lägg i en värmetålig skål.
  10. Häll upp vispgrädden i en kastrull och värm upp precis tills det börjar koka. Häll den varma grädden över chokladen och rör försiktigt ihop till en jämn chokladsmet.
  11. När chokladganachen tjocknat är det bara att hälla den på den kalla kladdkakan och bre ut den i ett jämnt lager.
  12. Ställ tillbaka kladdkakan i kylskåpet för att ganachen ska stelna medan du vispar grädden till dekorationen.
  13. Dekoration
    Vispa upp grädden och spritsa den på kladdkakan. Garnera med hyvlad choklad.
  14. Servera kladdkakan direkt eller förvara den i kylskåpet.

laddar fler recept...

Laddar fler recept...