Baklava med valnötter och hallonsorbet

Foto: Tv4
Baklava med valnötter och hallonsorbet
12 ingredienser
1 h
Baklava med valnötter, mandel, pistagenötter och hallonsorbet.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 200 g blandade nötter, grovt mixade (gärna valnötter, pistagenötter och mandel)
- 0,5 tsk malen kanel (blanda gärna i lite kardemumma också)
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 75 smör, smält
- 1 förp filodeg, kyld (endast hälften används) [à 125 g]
Sockerlag
- 1 dl strösocker
- 1 dl vatten
- 4 tsk citronsaft, färskpressad
- ev 0,5 msk apelsinblomsvatten
Servering
- sorbet, hallonsmak
- chokladsås, vit
- kvist mynta (el citronmeliss)
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda de mixade nötterna med kanel, gärna lite kardemumma och vaniljpulver.
- Smält smöret och pensla en ugnsform, ca 20 x 30 cm (för 6 bitar), med lite av smöret.
- Rulla ut filodegen. Börja med ett ark filodeg i botten och pensla med smör. Upprepa med ytterligare 2 ark. Fördela hälften av nötfyllningen på.
- Lägg på 3 ark filodeg och pensla med smör mellan varje ark. Fördela resten av nötfyllningen och lägg på resterande ark, pensla med smör mellan varje ark och på toppen.
- Rulla ihop alla ark till en rulle (rulla från kortsidan) och skär baklavan i sneda 6 rutor (för 6 bitar). Ringla över resten av smöret. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter, tills den är gyllene.
- Koka ihop ingredienserna till sockerlagen, koka ihop under försiktig omrörning tills sockerlagen är klar, låt svalna. Ringa över sockerlagen direkt när baklavan kommer ur ugnen.
Servering
- Serveras med sorbet eller glass med hallonsmak. Ringla lite färdig vit chokladsås runt om på tallriken. Toppa med lite hackade nötter och en kvist citronmeliss eller mynta.