Baklava med fruktsallad

2 röster
1 h
12 bitar

Servera en krispig baklava med en frisk fruktsallad som dessert till nästa middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
1 h
12 bitar

Du behöver

Baklava

  • 2 dl pistagenötter
  • 1 dl valnötter
  • 4 dl vatten
  • 8 dl socker
  • ca 0,5 citron, saften
  • 1 tsk blomstervatten
  • 2 tsk honung
  • 3 msk smör
  • 4 ark filodeg

Fruktsallad

  • kiwi
  • jordgubbar
  • banan
  • hallon
  • blåbär
  • vindruvor
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Baklava
    Hacka nötterna och koka ihop en sockerlag av vatten, socker och citronsaft från cirka en halv citron.
  2. Blanda de hackade pistagenötterna med blomstervattnet och honungen och valnötterna med blomstervattnet.
  3. Smält smöret och lägg ut bakplåtspapper på en plåt. Pensla pappret med smöret och lägg ett ark filodeg ovanpå.
  4. Fyll ena kortsidan med pistagenötterna och rulla ihop till en rulle. Gör ytterligare en rulle och två rullar med valnötterna.
  5. Pensla rullarna i smör och skär upp i tolv bitar. Ställ in i ugnen cirka 30 minuter på 175 grader.
  6. Häll till sist över sockerlagen och låt svalna.
  7. Fruktsallad
    Skär upp kiwi, jordgubbar och banan. Lägg upp i en skål med hallon, blåbär och vindruvor.

Laddar fler recept...