Baklava med citrongrädde

Baklava med citrongrädde
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Baklava med citrongrädde

12 ingredienser

40 m

En god bit baklava med frisk citrongädde är alltid en bra idé i sommarvärmen.

Ingredienser

portioner

Fyllning

  • 50 g pistagenötter, finhackade
  • 15 g valnötter, grovhackade
  • 0,5 dl honung
  • 30 g smör, smält
  • 0,25 tsk apelsinblomsvatten (eller rosenvatten)

Montering

  • 1 ark smördeg
  • 1 äggula

Topping

  • honung (en skvätt)
  • pistagenötter, krossade

Citrongrädde

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 citron, saft och rivet skal
  • 2 msk florsocker

Gör så här

  1. Värm ugnen till 180 grader.

Fyllning

  1. Blanda ingredienserna till fyllningen.

Montering

  1. Skär smördegen horisontellt på mitten och lägg ena halvan på ett bakplåtspapper.
  2. Bred ut fyllningen över smördegshalvan och täck med den andra halvan.
  3. Dela först på mitten och sedan i halva längdriktningen på varje sida för att skapa fyra kolumner. Skär därefter diagonalt över, börja i hörnet på varje kolumn och skär mot botten.
  4. Pensla med äggula och baka i ugnen i 20-25 minuter tills de är puffiga och gyllenbruna.
  5. Så fort de är klara kan du behöva skära i dem igen om de har sammanfogats på vissa ställen i ugnen.

Topping

  1. Ringla över honung och strö över pistagenötterna.

Citrongrädde

  1. Förbered citrongrädden genom att vispa grädden tills den är fast. Blanda i citronsaft, rivet citronskal och florsocker försiktigt tills det är jämnt fördelat.

Servering

  1. Servera baklavan med den kalla citrongrädden.