Bakelser med crunchy botten, chokladmousse och chokladglaze

koket.se
Bakelser med crunchy botten, chokladmousse och chokladglaze
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Bakelser med crunchy botten, chokladmousse och chokladglaze

16 ingredienser

En riktig chokladbomb, perfekt för alla som älskar choklad! Bottnarna görs på rispuffar och mörk choklad, sen toppas de med mörk chokladmousse och en riktigt glansig chokladglaze.

Tips! Bakelserna går utmärkt att förbereda fram till själva glaseringen och dekoreringen.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner bakelser

Crunchy botten

  • 50 g mörk choklad
  • 70 g rispuffar (eller dinkelpuffar 4 dl)
  • 10 g matolja
  • 0,5 krm havssalt

Chokladmousse

  • 300 g grädde
  • 120 g mörk choklad 70 %
  • 80 g äggula [4 st]
  • 45 g strösocker
  • 25 g vatten [2 msk]

Chokladglaze

  • 300 g grädde
  • 60 g glykos
  • 200 g mörk choklad
  • 30 g osaltat smör

Dekor

  • hallon
  • färsk citronmeliss
  • bladguld

Gör så här

Crunchy botten

  1. Smält mörk choklad försiktigt i mikron eller över ett vattenbad, blanda i matolja och rör runt. Blanda sedan i rispuffar och lite flingsalt.
  2. Bred ut tunna runda bottnar på bakplåtspapper och ställ in i kylen. Tips! Måtta gärna med ringarna du använder till moussen.

Chokladmousse

  1. Klä 8 ringar med plastremsor eller bakplåtspapper på insidan. Täck en skärbräda med plast eller bakplåtspapper, ställ ringarna ovanpå.
  2. Vispa 200 gram grädde löst och ställ åt sidan.
  3. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp 100 gram grädde, häll den över chokladen och låt stå någon minut, blanda med slickepott till en slät och fin tryffel.
  4. Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp vatten och socker i en kastrull och rör om tills sockret har lösts upp. Häll ner sockerlagen i en tunn stråle i bunken med äggulor och vispa samtidigt med elvisp på högsta hastighet. Vispa tills det blir ett skum. Vänd med en slickepott ner chokladtryffeln i skummet och blanda väl.
  5. Vänd ner den vispade grädden i chokladblandningen, blanda noga och fördela moussen i formarna. Stoppa in i frysen minst 3-4 timmar

Chokladglaze

  1. Hacka choklad och lägg i en bunke, smält försiktigt över ett vattenbad eller i mikron.
  2. Koka upp grädde och glukos, häll lite i taget över den smälta chokladen och blanda runt. Klicka i smöret och blanda till en slät glaze. Plasta och låt svalna ute i rumstemperatur 1 timme innan du glaserar dina bakelser.

Montering

  1. Se till att chokladglazen är lös men inte för varm. Lägg ut alla chokladmoussepuckar på ett galler, häll över chokladglazen.
  2. Lyft över puckarna med hjälp av en palett eller kniv, lägg dem på bottnarna och ställ in i kylen så att de hinner tina, minst 1-2 timmar. Ta ut innan servering och garnera med hallon, citronmeliss och bladguld.