Baked alaska med yuzu och hallon

Baked alaska med yuzu och hallon
Foto: TV4
Christin Kashou
Christin Kashou

Baked alaska med yuzu och hallon

23 ingredienser

1 h 30 min + tid i frysen

Söt italiensk maräng möter krämig citrusglass, syrliga hallon och saftig mandelkaka i den här maffiga desserten.

Ingredienser

portioner8 - 10

Yuzuglass

  • 3 ägg
  • 6 äggulor
  • 7 dl florsocker
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 9 dl vispgrädde
  • 120 ml yuzujuice
  • 1 yuzufrukt
  • 1 limefrukt
  • 1 mandarin

Mandelkaka

  • 6 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl [240 g]
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 1 citron, finrivet skal
  • 3 dl mandelspån

Halloncoulis

  • 4 dl färska hallon
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk gelatinpulver

Italiensk maräng

  • 125 g äggvita (ca 4 ägg)
  • 50 g vatten
  • 210 g strösocker

Gör så här

Yuzuglass

  1. Vispa ihop ägg, äggulor, florsocker och vaniljsocker pösigt. Vispa sedan grädden hårt i en annan skål.
  2. Blanda ihop äggsmeten och grädden, tillsätt rivet skal från yuzu och yuzusaft samt saft från lime och mandarin. Blanda ihop smeten och häll ner i glassmaskin eller frys in i frysen.

Mandelkaka

  1. Sätt på ugnen på 250 grader varmluft. Förbered en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa socker och ägg poröst. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i äggsmeten, tillsätt mjölk och hälften av mandelspånen.
  3. Häll ut smeten på ugnsplåten och strö över resterande mandelspån. Grädde i ugnen i 5-10 minuter.

Halloncoulis

  1. Mosa hallonen med socker och vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning. Passera hallonen genom en finmaskig sil. Blanda ner gelatinpulvret och lått hallonsåsen svalna till dess att den blivit tjockare i konsistensen.

Forma glassen

  1. Täck insidan av en rundbottnad skål med plastfolie och sedan hälften av glassen. Täck glassen med plastfolie och ställ i frysen minst 4 timmar men gärna över natten.

Italiensk maräng

  1. Koka upp vatten och socker till 121°C, när den når cirka 110°C, vispa äggvitan till ett hårt skum med elvisp.
  2. Häll med en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen är kall.

Servering

  1. Gröp ett hål i mitten av glassen och fyll med hallonsåsen. Skär ut mandelkakan till en form som passar den rundbottnade skålen som glassen ligger i. Lägg på mandelkakan och pressa samman. Vänd skålen upp och ner och ta ut glassen ur skålen och placera på det fat du tänkt servera desserten på. Spritsa eller bred över marängen över glassen. Tänk på att täcka alla ytor, eftersom marängen ska brännas av får inte glassen synas igenom marängtäcket. Bränn av marängen och servera omedelbart!