Baked alaska med apelsin- och kanelglass

Baked alaska med apelsin- och kanelglass
Foto: TV4
Ayla Canpunar
Ayla Canpunar

Baked alaska med apelsin- och kanelglass

Av: Ayla Canpunar

Från: Sveriges mästerkock

19 ingredienser

1 h 30 min + tid i frysen

Baked alaska är en dessert med glass på sockerkaka täckt med italiensk maräng. Här är glassen smaksatt med kanel och apelsin och vid servering flamberas marängen med cointreau.
.

Ingredienser

portioner8 - 10

Glass

  • 7,5 dl grädde
  • 9 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 2 kanelstänger
  • 2-3 apelsiner
  • 1 citron
  • 2 msk malen kanel

Sockerkaka

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl mjölk
  • 50 g smör

Italiensk maräng

  • 1 dl vatten
  • 4 dl strösocker
  • 4 äggvitor
  • 0,5 krm salt
  • 1 dl cointreau

Gör så här

Sockerkaka

  1. Sätt ugnen på 175°C. Lägg ett bakplåtspapper på en långpanna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och någon av smaksättningarna och vänd ner i äggsmeten. Koka upp mjölken med matfettet och rör ner det. Häll smeten på långpannan. Grädda kakan genast i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.

Glass

  1. Snitta och skrapa ut fröna ur vaniljstången. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång, vaniljfrön och kanelstång. Vispa äggulor och socker luftigt. Häll gräddblandningen över gulorna och häll tillbaka i kastrullen. Sjud blandningen till 85 grader, tills den börjar tjockna, under kraftig vispning. Häll smeten i en skål och kyl den. Sila smeten och tillsätt apelsinskal, citronskal och malen kanel, smaka av och sedan kör i en glassmaskin.

Italiensk maräng

  1. Koka socker och vatten till 123 grader. Vispa äggvitorna tillsammans med saltet till ett skum. Häll ner den kokande sockerlagen i en tunn stråle i skummet under kraftig vispning tills du får en styv och glansig maräng. Fortsätt därefter att vispa med något lägre hastighet tills marängen svalnat.
  2. När sockerkakan svalnat och glassen är klar bygger du din baked alaska. Man kan göra i önskad storlek men jag skar sockerkakan till en rund form (mellan 15-20 cm i diameter). Toppade kakan med glassen så att det blir som en halv fotboll och spritsar sedan maräng. Bränn lätt av marängen med en brännare. Häll cointreau i en kastrull, tänd likören med en tändare tills det kommer små flammor av eld. Häll likören som brinner över din baked alaska och njut.