Bakad rabarber med punschgrädde

koket.se
Bakade rabarber med punschgrädde
Foto: Samuel Unéus
Ludwig Tjörnemo profilbild
Ludwig Tjörnemo profilbild

Bakad rabarber med punschgrädde

18 ingredienser

1 h

Bakade rabarber med mandel och punschgrädde blir en ljuvlig dessert att servera efter maten.

Se Ludwig Tjörnemo laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Bakade rabarber

  • 2 stjälkar rabarber
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl rabarbermust (eller sockerdricka)
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 0,5 vaniljstång
  • 1 citron, pressad saft

Punchgrädde

  • 1 dl grädde
  • 2 msk punsch
  • 1 tsk strösocker

Kaka med brynt smör

  • 3 äggvitor
  • 100 g florsocker
  • 100 g smör, brynt
  • 40 g mandelmjöl
  • 40 g vetemjöl
  • 2 citroner, zest

Topping

  • rabarber
  • 1 dl rostade mandlar

Gör så här

Bakade rabarber

  1. Skala rabarbern och skär i mindre bitar (spara en liten bit till topping).
  2. Koka upp resterande ingredienser och lägg ner rabarbern. Låt koka försiktigt ca 4 minuter eller tills de börjar mjukna lite. Ställ sedan kastrullen vid sidan och lås svalna i lagen.

Punschgrädde

  1. Lägg alla ingredienser i en bunke och vispa tills det är fluffigt.

Kaka med brynt smör

  1. Vispa ägg och florsocker till en maräng. Vispa sedan i avsvalnat brynt smör.
  2. Blanda slutligen i alla torra ingredienser och häll upp smeten i en form.
  3. Baka i ugnen på 180 grader i ca 10 minuter.

Topping

  1. Hyvla rabarbern tunt och lägg i isvatten tills servering. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper strax före servering.
  2. Grovhacka mandeln och toppa sedan rätten med den.

Servering

  1. Lyft upp rabarbern ur lagen och lägg på tallrik tillsammans med en bit mjuk kaka och en klick punschgrädde. Toppa med grovhackad mandel och den tunt hyvlade rabarbern.