Bakad vaniljkrämspaj

koket.se
Bakad vaniljkrämspaj
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Bakad vaniljkrämspaj

18 ingredienser

1 h + tid i kyl

”En fantastiskt god paj som kallas ”Flan”, med mycket vanilj och en ton av karamell är detta ett säkert kort för att imponera på sina vänner eller familj. Flan är en fransk paj som är fylld med en tjock vaniljkräm som bakas och får då en konsistens lik gelé, om flanet bakas för länge försvinner den släta texturen. God som den är eller perfekt med färska bär. Lycka till!" /Alexander Pelli

Tips! Tillsätt gärna lite mörk rom och för en lite kryddigare variant. Det går jättebra att använda vanligt strösocker. Krämen och degen kan göras upp till 3 dagar i förväg. Receptet ger en springform 22x5 cm eller
tre ringar 12x4,5 cm.

Se Alexander Pelli laga receptet

logo

Ingredienser

portioner8 - 12

Vaniljkräm

  • 2 vaniljstänger (ekologisk)
  • 550 g standardmjölk (ekologisk) [5,5 dl]
  • 164 g rörsocker (ekologiskt) [1,8 dl]
  • 41 g majsstärkelse [0,75 dl]
  • 130 g äggula (ekologisk) [ca 7,5 st/1,3 dl]
  • 150 g vispgrädde (ekologisk) [1,5 dl]
  • 73 g smör (ekologiskt)
  • 2 g salt [2 krm]
  • 18 g mörk rom (valfritt) [0,2 dl]

Deg

  • 166 g vetemjöl (ekologiskt) [2,8 dl]
  • 104 g mandelmjöl (ekologiskt) [2,1 dl]
  • 75 g smör (ekologiskt)
  • 44 g florsocker (ekologiskt) [0,75 dl]
  • 10 g vaniljsocker (ekologiskt) [1,1 msk]
  • 2 g salt [1,5 krm]
  • 1 g bakpulver [1 krm]
  • 36 g ägg (ekologiska) [0,66 ägg]
  • 10 g mjölk [2 tsk]

Gör så här

Vaniljkräm

  1. Skrapa ur märgen ur vaniljstången och lägg både märg och stång i en kastrull med mjölken.
  2. Blanda samman socker och majsstärkelse. Blanda det sedan med äggulan. Rör ner allting i mjölken.
  3. Koka upp under konstant omrörning, gärna med en visp eller slickepott som kan nå botten. Krämen skall gå igenom tre stadier innan den är färdigkokt: lös som en vätska i början, sedan när den kokar blir den fastare och väldigt tjock, i slutet återgår krämen till en lös geléaktig kräm – nu är den klar. Detta tar ca 10–20 minuter.
  4. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt grädde, smör och salt. Mixa med en stavmixer eller rör med visp/slickepott. Undvik att vispa ner luft men rör ordentligt tills krämen är slät och len.
  5. Låt krämen svalna i en försluten behållare innan den bakas i skalet.

Deg

  1. Blanda samman alla ingredienser utom ägget och mjölken, använd kallt smör.
  2. När degen gått ihop blandar du den 1–2 minuter till, tillsätt därefter ägget med mjölken. Degen är färdigblandad när det går att rulla en boll och trycka på den utan att degbollen spricker.
  3. Låt degen vila minst 1 timme i kylen, förvara i en låda.
  4. Smörj din form/dina formar med smör. Kavla ut degen till ca 2–3 mm och fodra formen/formarna, nagga botten och ställ formen i frysen i 30–60 minuter.
  5. Värm ugnen till 175 grader och sänk till 150 grader när skalet går in. Baka skalet direkt från frysen i 15–20 minuter, det skall börja färga och bli ljust gyllene. Ta ut och låt svalna i formen.

Flanet

  1. Vispa/rör den kalla krämen helt slät, känns den grynig eller klumpig kan man sila den. Fyll det avsvalnade skalet med krämen, låt krämen vara 0,5 –1 cm under skalets kant.
  2. Baka flanet på 170 grader, över och undervärme utan fläkt, i ca 40–50 minuter i nedre delen av ugnen. Flanet är klart när den dallrar lätt. Bakar du fler flan i mindre ringar (12x4,5 cm) så baka dem en åt gången i ca 25–30 minuter
  3. Vill du ha mer färg sätter du på grill funktionen på 200 grader i slutet, ca 3 minuter, och ställer upp flanet högre upp i ugnen.
  4. Låt flanet svalna och ställ sedan i kylen. Låt svalna i kylen i minst 4 timmar för att stelna, helst över natten. Servera kall eller lite rumstempererad.