Bakad karamellcrème med kokosglass

karamellcreme med kokosglass
Foto: TV4

Bakad karamellcrème med kokosglass

Av: Amanda - Hjo

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

1.5 h

Magisk karamellcréme med havrecrunch, rostat ris och kokosglass. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Karamellcrème

  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 vaniljstång
  • 5 äggulor

Havrecrunch

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 75 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl havregryn

Krispigt ris

  • 1 dl sushiris
  • 1 dl strösocker
  • olja, till fritering

Till servering

  • glass (med kokossmak)

Gör så här

Karamellkräm

  1. Smält och karamellisera 1 dl av sockret tillsammans med vatten i en kastrull. Låt karamellen bli gyllenbrun utan att röra runt. Dra snabbt av från värmen och tillsätt grädde och mjölk. Låt smälta på svag värme till en kolasås. Dra av från värmen och låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 150 grader. Snitta och skrapa fröna ur vaniljstången. Vispa ihop vaniljfrön, ägg och resten av sockret. Vispa sedan ner i kolasåsen.
  3. Fyll i småformar, eller en stor form. Täck med folie och ställ i en ugnsform med höga kanter. Fyll med hett vatten så att formarna/formen står i vattenbad. Baka i mitten av ugnen ca 35 minuter om du gör små och 1 timme om du gör en stor. Låt svalna och ställ i kyl.

Havrecrunch

  1. Sätt ugnen på 200grader. Blanda samman alla ingredienser till en deg.
  2. Täck en bakplåt med bakplåtspapper.
  3. Smula degen över plåten och grädda mitt i ugnen ca 10 min.
  4. Rör emellanåt och var försiktig att inte crunchen bränns vid.
  5. Låt svalna.

Krispigt ris

  1. Koka sushi ris enligt förpackningen och tillsätt 1 dl socker. Häll av riset och lägg ut på ett bakplåtspapper och låt svalna.
  2. Häll sedan riset i oljan och fritera. Lyft upp med hålslev.

Servering

  1. Servera karamellcrèmen i formen eller skeda på fat.
  2. Servera med havrechrunchet, riset och en kula kokosglass.