Bakad hummer med brynt smörsabayonne och avokadokräm

Foto: Tv4
Bakad hummer med brynt smörsabayonne och avokadokräm
13 ingredienser
1 h
Bakad hummer med en fluffig smörsabayonne och en het och fräsch avokadokräm.
Ingredienser
Smörsabayonne
- 150 g smör (normalsaltat)
- 1 ägg
- 2 äggvitor
- 2 msk japansk soja
Hummer
- 2 humrar
- 150 g smör (normalsaltat)
- 7 limeblad
- 0,5 chilifrukt
- 0,5 citron (zest)
Avokadokräm
- 2 avokador
- 0,33 grön chilifrukt, urkärnad
- 1 salladslök (den gröna delen)
- 1 limefrukt (juice)
Gör så här
Smörsabayonne
- Sätt ugnen på 60 grader.
- Lägg smöret i en stekpanna på medelhög värme.
- Rör om konstant och bryn tills du får en nötig karaktär.
- Häll av smöret i en bunke och låt svalna tills det når ca 65 grader.
- Ta en ny bunke och vispa upp ägg, äggvita och soja tills det blir något poröst.
- Häll i det brynta smöret i äggblandningen, vispa ca 1 minut och häll sedan ner såsen i en sifon som tål värme.
- Sätt på locket, vänd sifonen upp och ned och fyll i gasen.
- Sätt in sifonen i ugnen i ca 1 timme.
Hummer
- Skala och rensa humrarna så att du har stjärtarna hela och fina.
- Lägg upp på plåt till senare.
- Ta resterande skal från humrarna och lägg i en stor kastrull.
- Tillsätt smör, limeblad, chili och citronzest.
- Låt småputtra så att smöret får smak, krossa emellanåt skalen för att få ut maximal smak av hummer.
- Låt sjuda i ca 40 minuter.
- Sila såsen och smaka av med eventuellt mer salt och citron.
- Tillaga hummern i ugnen på 90 grader i ca 2 minuter. Utgå från färdigkokt hummer.
Avokadokräm
- Gröp ut avokadon i en mixer.
- Tillsätt resterande ingredienser.
- Mixa till en slät kräm.
- Smaka av med salt och eventuellt mer syra ifrån limen.
Servering
- Spritsa avokadokrämen på tallriken (ca 1 msk).
- Lägg på en halv hummer på varje tallrik bredvid krämen.
- Ta ut sifonen, skaka något och spritsa på en generös klick.