Bakad hummer med brynt smörsabayonne och avokadokräm

Bakad hummer med brynt smörsabayonne och avokadokräm
Foto: Tv4

Bakad hummer med brynt smörsabayonne och avokadokräm

13 ingredienser

1 h

Bakad hummer med en fluffig smörsabayonne och en het och fräsch avokadokräm.

Ingredienser

portioner

Smörsabayonne

  • 150 g smör (normalsaltat)
  • 1 ägg
  • 2 äggvitor
  • 2 msk japansk soja

Hummer

  • 2 humrar
  • 150 g smör (normalsaltat)
  • 7 limeblad
  • 0,5 chilifrukt
  • 0,5 citron (zest)

Avokadokräm

  • 2 avokador
  • 0,33 grön chilifrukt, urkärnad
  • 1 salladslök (den gröna delen)
  • 1 limefrukt (juice)

Gör så här

Smörsabayonne

  1. Sätt ugnen på 60 grader.
  2. Lägg smöret i en stekpanna på medelhög värme.
  3. Rör om konstant och bryn tills du får en nötig karaktär.
  4. Häll av smöret i en bunke och låt svalna tills det når ca 65 grader.
  5. Ta en ny bunke och vispa upp ägg, äggvita och soja tills det blir något poröst.
  6. Häll i det brynta smöret i äggblandningen, vispa ca 1 minut och häll sedan ner såsen i en sifon som tål värme.
  7. Sätt på locket, vänd sifonen upp och ned och fyll i gasen.
  8. Sätt in sifonen i ugnen i ca 1 timme.

Hummer

  1. Skala och rensa humrarna så att du har stjärtarna hela och fina.
  2. Lägg upp på plåt till senare.
  3. Ta resterande skal från humrarna och lägg i en stor kastrull.
  4. Tillsätt smör, limeblad, chili och citronzest.
  5. Låt småputtra så att smöret får smak, krossa emellanåt skalen för att få ut maximal smak av hummer.
  6. Låt sjuda i ca 40 minuter.
  7. Sila såsen och smaka av med eventuellt mer salt och citron.
  8. Tillaga hummern i ugnen på 90 grader i ca 2 minuter. Utgå från färdigkokt hummer.

Avokadokräm

  1. Gröp ut avokadon i en mixer.
  2. Tillsätt resterande ingredienser.
  3. Mixa till en slät kräm.
  4. Smaka av med salt och eventuellt mer syra ifrån limen.

Servering

  1. Spritsa avokadokrämen på tallriken (ca 1 msk).
  2. Lägg på en halv hummer på varje tallrik bredvid krämen.
  3. Ta ut sifonen, skaka något och spritsa på en generös klick.