Bakad färskost med rabarber
Bakad färskost med rabarber
13 ingredienser
2 h
Har du testat bakad färskost tidigare? Tillsammans med rabarber kan det bli sommarens godaste dessert!
Se Fabian Olli Johanson laga receptet

Ingredienser
Inkokt rabarber
- 4 stjälkar rabarber
- 300 g strösocker
- 200 g vatten
- 200 g rosévin
- 1 vaniljstång
- 2 msk citronsaft
Bakad färskost
- 100 g färskost (Philadelphia)
- 1 citron (finrivet skal)
- 70 g strösocker
- 1 vaniljstång
- ca 2 ägg
- 3,5 dl crème fraîche
Servering
- 200 g jordgubbar
Gör så här
Inkokt rabarber
- Skala av det yttersta skalet från rabarbern och spara skalet.
- Skär rabarbern i centimeter stora bitar.
- Koka ihop socker, vatten, rosévin, urgröpt vaniljstång, citronsaft och rabarberskalen.
- Sila av lagen i en ny kastrull och tillsätt rabarberbitarna. Ge alltsammans ett snabbt uppkok, täck med platsfilm och ställ åt sidan.
Bakad färskost
- Blanda färskost, citronzest, socker och frön från vaniljstången.
- Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
- Tillsätt crème fraîche. Sila och baka av på 80 grader varmluft i 30 minuter.
- När den bakade färskosten har svalnat så vispa upp den till en jämn kräm.
Rabarbergranité
- Plocka upp rabarberbitarna från sockerlagen.
- Frys rabarberlagern i 2–3 timmar.
- När lagen är helt genomfryst så skrapa den till en härlig rabarbergranité.
Servering
- Servera den bakade färskosten med den inkokta rabarbern, jordgubbar och den frysta rabarberlagen.