Bakad färskost med rabarber

koket.se
Fabian Olli Johanson
Fabian Olli Johanson

Bakad färskost med rabarber

13 ingredienser

2 h

Har du testat bakad färskost tidigare? Tillsammans med rabarber kan det bli sommarens godaste dessert!

Se Fabian Olli Johanson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Inkokt rabarber

  • 4 stjälkar rabarber
  • 300 g strösocker
  • 200 g vatten
  • 200 g rosévin
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk citronsaft

Bakad färskost

  • 100 g färskost (Philadelphia)
  • 1 citron (finrivet skal)
  • 70 g strösocker
  • 1 vaniljstång
  • ca 2 ägg
  • 3,5 dl crème fraîche

Servering

  • 200 g jordgubbar

Gör så här

Inkokt rabarber

  1. Skala av det yttersta skalet från rabarbern och spara skalet.
  2. Skär rabarbern i centimeter stora bitar.
  3. Koka ihop socker, vatten, rosévin, urgröpt vaniljstång, citronsaft och rabarberskalen.
  4. Sila av lagen i en ny kastrull och tillsätt rabarberbitarna. Ge alltsammans ett snabbt uppkok, täck med platsfilm och ställ åt sidan.

Bakad färskost

  1. Blanda färskost, citronzest, socker och frön från vaniljstången.
  2. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  3. Tillsätt crème fraîche. Sila och baka av på 80 grader varmluft i 30 minuter.
  4. När den bakade färskosten har svalnat så vispa upp den till en jämn kräm.

Rabarbergranité

  1. Plocka upp rabarberbitarna från sockerlagen.
  2. Frys rabarberlagern i 2–3 timmar.
  3. När lagen är helt genomfryst så skrapa den till en härlig rabarbergranité.

Servering

  1. Servera den bakade färskosten med den inkokta rabarbern, jordgubbar och den frysta rabarberlagen.