Bagels på filmjölk

Bagels
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Bagels på filmjölk

12 ingredienser

I USA snubblar du över bagelställen överallt. Till frukost, lunch eller mellanmål äter man den mjuksega brödbullen som breds med färskost och fylls med goda pålägg. Saltgurka till är obligatoriskt.

Ingredienser

portioner stycken
  • 50 g jäst
  • 5,5 dl vatten, ljummet
  • 0,5 dl filmjölk
  • 2 msk matolja
  • 10 dl vetemjöl
  • 2 dl vetemjöl special
  • 4 dl finmalt rågmjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk salt
  • 3 msk kummin
  • 5 l vatten
  • 1 msk strösocker

Gör så här

  1. Lös upp jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, filmjölken och oljan. Blanda vetemjöl, vetemjöl special, rågmjöl, socker, salt och kummin. Rör ner blandningen i vätskan, lite i taget. Degen blir tung, kompakt och ganska svårarbetad. Arbeta degen noga på mjölat bakbord i minst 10 minuter eller 5 minuter i maskin. Degen ska bli slät, blank och smidig.
  2. Dela degen i 16 delar. Rulla ut varje del till en lång "korv" med avsmalnande ändar, ca 25 cm lång. Forma rullen till en rundel. Tryck ihop ändarna, annars går de upp när baglarna kokas. Låt bröden jäsa i 30 minuter.
  3. Koka upp vattnet med sockret. Lägg i ett par baglar åt gången i det kokande vattnet. Låt dem koka tills de flyter upp till ytan, det tar ca 4 minuter. Lägg de kokta baglarna på smorda plåtar och grädda i 200° ugn i 30 minuter. Låt bröden svalna.